Aláírták az orosz-szerb megállapodást a Déli Áramlatról

Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev orosz és Boris Tadic szerb államfő szerdán Moszkvában aláírta a végleges megállapodást az átfogó orosz-szerb energiaügyi együttműködésről, amelynek keretében Szerbián is áthalad majd a tervezett Déli Áramlat földgázvezeték, a szerb NIS olajtársaság többsége pedig orosz kézbe kerül.
Vágólapra másolva!

Az aláírás előtti megbeszélésen Medvegyev azt mondta, hogy a megállapodás alapot teremt Szerbia és a térség energiaügyi biztonságához. Tadic hangsúlyozta, hogy az energiaügyi megállapodás erős gazdasági köteléket jelent Szerbia és Oroszország között. Megemlítette, hogy Szerbia az EU tagja akar lenni, egyszersmind baráti kapcsolatban Oroszországgal.

A Gazpromexport és a szerb gáztársaság, a Srbijagas együttműködésében kiterjesztik Szerbián át a tervezett Déli Áramlat gázvezetéket, az elágazást együtt építik meg és üzemeltetik - a közös vállalatban 51 százalékkal részesedik a Gazprom, 49 százalékkal a Srbijagas -, és gáztározót építenek a vajdasági Szőlősudvarnoknál (Banatski Dvor). A NIS olajvállalat 51 százalékát a Gazprom olajrészlege, a Gazprom Nyeft szerzi meg. Korábban a Gazpromon kívül az osztrák OMV és a Mol Nyrt. is érdeklődött a NIS iránt. A Gazprom 900 millió eurót fizet, ebből 400 millió a közvetlen vételár, a többit a NIS fejlesztésére és a gáztározó építésére költi 2012-ig. A Srbijagas igazgatója, Dusan Bajatovic kedden azt mondta, az orosz beruházások értéke elérheti az 550 millió eurót is.

Szerbia jelenleg csak Magyarországon keresztül kap földgázt. A Gazprom decemberben tett ajánlatot, egy csomagban a NIS-ajánlattal, a Déli Áramlat kiterjesztésére Szerbia felé is, az előzetes megállapodást idén januárban írták alá.