Rosszabb osztályzatokat kapott az MKB

Vágólapra másolva!
A Moody's Investors Service a magyarországi működési környezet gyengülésére hivatkozva az MKB Bank több besorolását is lerontotta.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Moody's az MKB Bank hosszú lejáratú forintbetét-besorolását az eddigi "Aa3"-ról egy fokozattal - a továbbra is elsőrendű - "A1"-re módosította, miután a bank alapszintű hitelminősítése szintén egy kategóriával "Baa1"-ről "Baa2"-re romlott a közepes befektetői sávon belül - jelentette be szerda este a nemzetközi hitelminősítő.

Emellett "Aa3"-ról "A1"-re változott a magyar pénzintézet hosszú távú, nem fedezett kötelezettségeinek besorolása és "A1"-ről "A2"-re romlott az alárendelt kötelezettségekre vonatkozó minősítés. Az MKB "C mínusz" pénzügyierő-osztályzatát megerősítette, viszont az esetleges leminősítést lehetőségét jelző negatív kilátással látta el a besorolást.

Az MKB hosszú lejáratú forintbetét-besorolását, valamint a hosszú távú, nem fedezett kötelezettségek és az alárendelt kötelezettségek osztályzatát leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette a Moody's, miután a hitelminősítő az anyavállalat, a Bayerische Landesbank e besorolásaira, valamint pénzügyierő-osztályzatára is hasonló felülvizsgálatot jelentett be.

A hitelminősítő az MKB hosszú és rövid futamú devizabankbetéti osztályzatait hét másik magyar bankéval együtt - OTP Bank, OTP Jelzálogbank, CIB Bank, K&H, Erste Bank Hungary, Budapest Bank, MFB - már november 7-én visszaminősítette a korábbi "A2/Prime-1"-ről "A3/Prime-2"-re, miután a magyar szuverén adósosztályzatot is egy fokozattal, "A2"-ről "A3"-ra rontotta, negatív kilátást bejelentve az új osztályzatra. (A Moody's az MKB hosszú és rövid futamú devizabankbetéti osztályzatait szerdán megerősítette.)

Az osztályzatrontásokat a hitelminősítő azzal indokolta, hogy a magyarországi működési környezet gyengülése kedvezőtlenül érintette a bank pénzügyi alapmutatóit, különösen jövedelmezőségét és eszközminőségét. Eddig elsősorban a kis- és középvállalati portfolió romlott a működési környezet gyengülése miatt, de a Moody's várakozása szerint az eszközminőség is tovább fog gyengülni, összefüggésben a Magyarországon jövőre várható recesszióval. Az elemzés szerint a Moody's "bizonyos aggodalommal" látja, hogy az MKB adósügyfél-koncentrációja magas, tekintettel arra, hogy a bank a vállalati szektorbeli kihelyezésekre összpontosít.

A Moody's szerint a bank megszenvedheti az anyavállalat nehézségeit, amelyek nyomást gyakorolhatnak likviditására és tőkemegfelelési mutatóira. Jóllehet a hitelminősítőnek "nincsenek azonnali aggályai" az MKB likviditásával kapcsolatban, úgy tartja azonban, hogy a pénzintézet piaci pozíciója gyengülhet a finanszírozási és tőkekorlátok miatt - vélik a Moody's szakértői, akik az MKB anyavállalati támogatásának valószínűségét az eddigi "nagyon magasról" "magasra" módosította.