A kormány segíthet a bábolnai ménesen

Vágólapra másolva!
A kormány segítségét kéri a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. a CIB Bank Zrt. által 2008. december 15-i határidővel lejárttá tett 340 millió forintos hitelének visszafizetéséhez - mondta Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérigazgató-helyettese az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.
Vágólapra másolva!

A hitelt a ménesbirtok alaptevékenységének - a lovaglás, a lovas kultúra, a turizmus és a műemlék épületek fenntartása - finanszírozására vették fel. A CIB szerint azonban bizonytalanná vált a kölcsön visszafizetése, így lejárttá tették azt. A bank egyébként türelméről biztosította az MNV-t, így nem várható, hogy rögtön érvényesíti a pénz beszedésére vonatkozó előjogait - írja a Napi Gazdaság.

A kölcsön átvállalására vonatkozó javaslatot már egyeztették az érintett tárcákkal, így az a jövő héten a kormány elé kerülhet - fejtette ki Benedek Fülöp. Mezei László, a ménesbirtok ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a Concordia Közraktár Zrt. várhatóan piaci, mintegy 19 500 forintos tonnánkénti áron megvásárolja a birtok hitelfizetési garanciájául szolgáló kukoricakészletét, mivel arra jelenleg nincs piaci kereslet. A részletes tárgyalások pénteken zárulnak le a Concordiával.