Megmentené az állam a Nitrogénműveket

Vágólapra másolva!
A kormány a megingott helyzetű péti Nitrogénművek többségi tulajdona és egyéb biztosítékai fejében a meglévő 14 milliárdos állami hitelt további tízzel megfejelné, és az állami költségvetés terhére mindkettő mögé készfizető kezességet vállalna - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A kormány hajlandó megmenteni a megingott helyzetű péti Nitrogénműveket, hogy életben tartsa a hazai agrárium műtrágyaellátása szempontjából kulcsfontosságú céget, amelynél áll a termelés.

A Magyar Fejlesztési Bank az egyik leggazdagabb magyarként számon tartott Bige László érdekeltségébe tartozó péti társaság többségi tulajdona és egyéb biztosítékai fejében a meglévő 14 milliárd forintos állami hitelt további tízzel megfejelné, és a költségvetés terhére készfizető kezességet vállalna.

A mentőövről még nincs egyezség a kormányon belül, de Gráf József, az agrártárca vezetője azt mondta a lapnak, hogy a péti Nitrogénműveknek, az ország egyetlen műtrágyagyárának minden körülmények között meg kell maradnia. A miniszter szerint a mezőgazdaság zavartalan működése érdekében meg kell maradnia a hazai műtrágyagyártásnak, nem szabad az ellátást a konkurens külföldi gyártóktól függővé tenni.

Véleménye szerint ha a talpon maradáshoz pótlólagos állami pénz szükséges, akkor azt biztosítani kell a cégnek. "Az, hogy az esetleges pénzfolyósítást milyen feltételekhez kellene kötni, az erre szakosodott intézmények szakterülete eldönteni" - tette hozzá Gráf József.