A Bush-kormány még 350 milliárdot kér

Vágólapra másolva!
Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter pénteken közölte: a kormány azt kéri a kongresszustól, hogy a bankszféra megmentését célzó segélycsomag második, 350 milliárd dolláros részét is felhasználhassa.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Paulson közvetlenül azután tett erről bejelentést, hogy George Bush elnök közölte: a Fehér Ház kisegíti az autóipart, áthidaló hitelt nyújt a csődközeli állapotba jutott General Motors és Chrysler vállalatnak.

A két autógyártó cég a bankmentő csomag első felének megmaradt részéből kap szövetségi segítséget. A kormány eddig 335 milliárd dollárt költött a Wall Street válsága miatt megszorult pénzintézetek megsegítésére, most a maradék mintegy 15 milliárd dollárt a két autógyártó cég hívhatja le. A pénzügyminiszter szerint a Detroitnak nyújtott kormányzati hitel elejét veszi, hogy az autógyártók csődje "jelentős törést" okozzon az amerikai gazdaságban.

Elfogyott az első részlet

Egyúttal azt kérte a kongresszustól, hogy engedélyezze a bankmentő csomag második 350 milliárd dolláros részének felhasználását, mivel az autóipari hitellel az első 350 milliárd dolláros keret lényegében kimerült. A 700 milliárd dolláros segélycsomag második felének felhasználását az október 3-án elfogadott törvény a kongresszus újabb jóváhagyásához kötötte.

Paulson szerint "nyilvánvaló, hogy a kongresszusnak fel kell szabadítania a mentőcsomag újabb részét is a pénzügyi piacok stabilitásának támogatására". Közölte, hogy az ügyben egyeztetni fog a kongresszus vezetőivel és Barack Obama megválasztott elnök csapatával.

A hivatalban lév pénzügyminiszeter két napja még úgy nyilatkozott: a nagyobb amerikai pénzintézetek helyzete stabilizálódott, több már várhatóan nem megy csődbe a mostani hitelválságban, és nincs szándékában a 700 milliárd dolláros bankmentő csomag második feléért folyamodni. Azt mondta, hogy a kormánynak egyelőre elegendő muníciója van, ezért nem kér újabb pénzt. Paulson néhány hete annak a lehetőségét is kizárta, hogy a bankszféra megmentéséről elfogadott csomagból nem pénzügyi vállalatokat is kisegítsenek.