A botrány miatt vegyesen nyitott a Wall Street

Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdeindexek közül hétfőn kettő gyengén, de még éppen a pozitív tartományban nyitott, a harmadik pedig mínuszban kezdett. Később egyértelműen gyengültek az indexek, mert a New York-i gyáripart jellemző egyik index 2001-es létrehozása óta a legrosszabb számokat mutatta.
Vágólapra másolva!

A napot beárnyékolja a Madoff-botrány kiszéledése is, hiszen egyre több cégről derül ki, hogy pénzt helyezett el a Wall Street történetének egyik legnagyobb csalását megszervező bróker befektetési társaságában vagy ahhoz kapcsolódva. Különösen a spanyol Banco Santander és a japán Nomura érintettsége keltett visszhangot a MarketWatch szerint. Bernard Madoff számlájára 50 milliárd dolláros csalást írnak a hatóságok, Madoff ugyanis piramisjátékhoz hasonló szisztémában játszotta el a befektetők pénzét.

Pozitívan hatott a Madoff-botránnyal szemben a Bush-kormányzat autógyár-mentési tervezete. A Wall Street Journal szerint a szövetségi állam akár 10-40 milliárd dollárt is elkölt majd az amerikai autócégek felszínen tartására.

A részvények vegyesen kezdtek, hiszen a Madoff-botrány által érintett befektetési vállalkozások és pénzintézetek iránt csökkent a bizalom, általában viszont nem volt rossz a hangulat. Így a Dow Jones tíz pontot emelkedett 8639-re, míg az S&P mindössze 1 pontot, 881-re. A Nasdaq ugyanakkor négy pontot esett, 1537-re.

Később azonban az indexek a Bloomberg szerint egyértelműen esésnek indultak, miután a New York-i gyáripari index rekord mélységbe esett, 2001-es létrehozása nem állt ennyire rosszul a mutató. Az S&P például 1,2 százalékos míunszban állt magyar idő szerint hétfőn délután öt óra előtt.