A befektetők találgatják a piaci irányt

Vágólapra másolva!
Megkezdődtek a találgatások, hogy merre mennek majd az árfolyamok jövőre. Sokan bíznak a megválasztott amerikai elnök intézkedéseiben, ám több negatív tényezővel is számolni kell.
Vágólapra másolva!

A piaci szereplok többsége már azt találgatja, merre mennek az árfolyamok az új esztendőben. A tengerentúlon tartja magát az az optimista várakozás, mely szerint a hivatalba lépo Obama olyan nagyszabású programokat jelent be, hogy azok mintegy "melléktermékként", szinte azonnal általános erősödést hoznak majd a részvénypiacokra - derül ki az Erste piaci kommentárjából.

Izgulni lehet azon is, hogy az úgynevezett január-hatás működik-e majd jövőre. A Wall Street-i hiedelem szerint olyan lesz az év a tőzsdéken, amilyen a január volt. A Napi Gazdaság keddi számában foglalkozik a kérdéssel, a cikk szerint ebben az esztendőben jó előrejelzőnek bizonyult az indikátor: 2008 első hónapjában a Dow Jones Industrial Average és a másik vezető amerikai mutató, az S&P 500 is közel 5 százalékot veszített értékéből, az év eddigi részében elkönyvelt veszteség pedig közelítik a 40 százalékot.

A kialakuló optimizmus ellenére sokakban rossz érzést kelt, hogy milyen ütemben költi el tartalékait a pénzügyi kormányzat, ráadásul sok esetben nyilvánvalóan csak ideiglenes megoldásként, elszámoltathatatlan módon. (Erre példa a sokat kritizált banki mentocsomag, vagy az autógyártóknak nyújtott hitelek).

Ázsiában sokkal egyértelmubb a helyzet: Jól szemlélteti a hangulatot a Barclays nemrég publikált elemzése, ami a japán gazdaság 12 százalékos zsugorodádását jósolja (az idei negyedik negyedévre). Ilyenre 1974 óta nem került sor a szigetországban.