Az euró 260 forint alá esett

Vágólapra másolva!
Váratlan erősödésbe kezdett a forint a mai kereskedésben (262 forint alatt is járt az euró), de ez valószínűleg csak a piaci körülmények összjátékának köszönhető, spekulatív támadás, vagy a kamatdöntés befolyásolási szándéka nem valószínű. A váratlan kamatcsökkentés megjelent ugyan a forint árfolyamában, de tartós hatást nem gyakorolt a kurzusra, sőt tovább erősödött a jegyzés.
Vágólapra másolva!

Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője szerint az euró-dollár árfolyam mozgása, az európai tőzsdék erősödése, és a hétvégén meggyengült régiós devizák korrigálása okozhatták a forint erősödését. A hazai fizetőeszközt kevésbé érintette esés, viszont a korrekció a forintra is kihatott. Az árfolyam erősödésére a jegybank várakozásokkal szembeni fél százalékpontos kamatcsökkentése sem tudott jelentősebb hatást gyakorolni, sőt nem sokkal a döntés bejelentése után erősödésbe fogott a jegyzés, 259 forint körüli eurót is feljegyeztek - igaz, alacsony likviditás mellett.

A forint árfolyama a döntés nyomán a korábbi - 262 alatti euróig jutó - erősödés után vetett ugyan egy hullámot, amikor 264 fölé is szaladt az euró, ám hamarosan ismét 262 közelébe gyengült a közös deviza jegyzése.

A korábbi elemzői várakozások szerint a monetáris tanács döntése előtt árfolyam aligha módosítja a várható kamattartást. A magas kamatszintet befolyásolására nem alkalmas a piaci környezet, kicsi (0,25-0,5 százalékpontos) kamatvágásnak ugyanis "nincs értelme", nagyobbnak pedig nincs realitása. Ez meg is látszott az árfolyamgörbén, egy enyhe púptól eltekintve nem mutatkozott különösebb változás, a közös valuta kurzusa visszatért 262 forint köré, majd erősödésbe fogott és háromnegyed óra múltán alig haladta meg a 259 forintot.

Az elemző azt állítja, hogy 265 forint körül várható ma az euró. Az év hátralevő részében sem igen vár nagyobb mozgásokat, mivel a közelgő ünnepek miatt mindenki már a következő évet várja, amikor mindenki "tiszta lappal indulhat".