Évtizedes mélyben az amerikai piacok

Vágólapra másolva!
Az olajár magával rántotta a vezető amerikai tőzsdeindexeket is, csütörtökön az ipari index több mint fél évtizedes, az S&P 500 pedig évtizednél is régebben volt mélységekbe süllyedt. A kapitális buktához az autógyártók megsegítésének számukra egyre idegesítőbb késése is vastagon hozzájárult
Vágólapra másolva!

Az olajár három és fél éves mélypontra esése megtette a hatását az amerikai értékpapírpiacokra is: öt és fél éve nem látott alacsony szinten, gyakorlatilag napi mélyponton zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön.

A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 7552,29 ponton zárt 5,6 százalék (444,99 pont) hanyatlással. Az indexet összetevő 30 részvény közül 29 a piros tartományban állt csengetéskor. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 5,0 százalék (70,30 pont) csökkenéssel 1316,12 ponton fejezte be a napot. A Standard & Poor's 6,7 százalékkal lett karcsúbb, s áttörve a 2002-es medvepiac 776 pontos alsó szintjét, 752,47 pontos záróértékével csaknem 11 éves mélypontra süllyedt.

A szakértők azt mondták, hogy a gyengülést részben a kőolaj négy dolláros árcsökkenése és az ezzel együtt hanyatló olajipari részvényárak okozták. A tőzsdemutatók lejtmenetéhez hozzájárultak a banki részvények is. Az ágazaton belül kiemelkedett a Citigroup árfolyamának 25 százalékos esése. Rontotta a befektetői hangulatot az is, hogy egyelőre hajthatatlan az amerikai kormány, amely nem akar támogatást nyújtani a komoly pénzügyi gondokkal küszködő amerikai járműiparnak.

Több kedvezőtlen amerikai makrogazdasági adat is megjelent: a vezető amerikai gazdaságkutató számottevő romlást jelzett konjunktúraindexében, míg a kormányzat a foglalkoztatottságban. A Conference Board amerikai gazdaságkutató csoport közzétette októberi vezető konjunktúramutatóját, a leading indicators-t, amely elsősorban az elkövetkezendő fél év kilátásaira vonatkozó jelzőszám. A mutató 0,8 százalékponttal 99,6 pontra süllyedt. Szeptemberben még 0,1 százalékpontos növekedést jelzett az index. A vártnál valamivel nagyobb októberi gyengülést elsősorban a részvényárak, az építési engedélyek és a fogyasztói várakozások negatív irányzatával indokolták, illetve a gazdaság zsugorodásának a gyorsulásával.

A nap során az amerikai munkaügyi minisztérium is nyilvánosságra hozott egy igen kedvezőtlen adatot: az elsőként munkanélküli segélyért jelentkezők száma a múlt héten 542 ezerre nőtt a megelőző hét 515 ezer fős adata után. Az elemzők már némi javulást, azaz a kérelmezők számának a csökkenését várták 505 ezerre.