Amerika nem képes magához térni

Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdék szerdán is izmos eséssel fejezték be a kereskedést, a buktát ezúttal a kiskereskedelmi szektor vezette, de szinte minden ágazat hozzátette a magáét. Emellett a leköszönő kormány még alaposan betett a börzének azzal, hogy mégsem finanszírozza a "mérgezett részvények" felvásárlását. A technológiai index 5 és fél éve nem látott mélységben zárt.
Vágólapra másolva!

Mintegy öt százalékos csökkenéssel, közel napi mélyponton zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. A 30 vezető ipari részvény Dow Jones (DJIA) mutatója 8282,66 ponton zárt 4,7 százalék (411,30 pont) hanyatlással. A Dow Jones komponensei közül egyedül - a tegnapelőtt a Deutsche Bank által nullára írt - General Motors papírja tudott erősödni

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 5,2 százalék (81,69 pont) gyengüléssel 1499,21 ponton fejezte be a napotEgy éve ilyenkor a Nasdaq közel 2600 ponton, a DJIA mintegy 13 ezer ponton állt. Legutóbb 2003 május 22-én zárt 1500 pont alatt a mtató. Az esést a Google vezette 6,6 százalékos buktával.

A szakértők szerint a kiskereskedelmi cégek csalódást keltő adatai felerősítették a recesszióval kapcsolatos aggodalmakat és ennek a hatására valamennyi ágazat összesítő indexe a veszteséges oldalra került.

Nem vesz "mérgezett részvényeket" az állam

Valóságos hidegzuhanyként érte a tőzsdét az amerikai pénzügyminiszternek az a bejelentése, hogy az eredeti elképzelést félretéve, a kormány mégsem költ a rossz hitelek kivásárlására a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőtervéből. Henry Paulson szerint az a korábbi ötlet, hogy a bankoktól a "bajos értékpapírokat" felvásárolnák, "nem a leghatékonyabb módja" az állami pénz befektetésének.

A kiskereskedelmi cégek közül az elektronikai termékeket árusító Best Buy rontott jövő évi eredmény kilátásain. Az ágazatbeli Macy's a harmadik negyedévről veszteséget jelentett. Süllyedtek az olajipari papírok is, miután több mint három dollárral esett a kőolaj ára.

A pénzügyi részvények csökkenéséhez hozzájárult a Prudential Financial, amely 50 százalékkal csökkentette az osztalékot. Az ugyancsak biztosító Swiss Life Holding rontott nyereség előrejelzésén és leállította részvény-visszavásárlási programját.

Obama az autóipart mentené

Esett az American Express árfolyama is a The Wall Street Journal című lapnak arra az értesülésére, hogy a cég 3,5 milliárd dollár támogatást szeretne kapni az államtól pénzügyi helyzetének az erősítésére. Barack Obama megválasztott elnök, amikor hétfőn zárt ajtók mögött tárgyalt Bush elnökkel, a járműgyártók állami támogatását sürgette. A járműgyártók állítólag 25 milliárd dollár állami segítséget várnak.

Röviddel tőzsdezárás előtt New Yorkban az euró 1,2491 dollárra gyengült a kedd késő esti 1,2525 dollárról. A dollár 94,98 jenre csökkent az előző napi 97,58 jenről. Az euró 270,51 forintot ért az egy nappal korábbi 269,25 forint után (+0,47 százalék). A dollár 216,15 forinton volt a keddi 214,68 forintot követően (+0,68 százalék).