Hektikusan mozgott Nyugat-Európa

Vágólapra másolva!
Megjárták a piros és a zöld tartományt is a nyugat-európai indexek a keddi nap folyamán. Ma az indexek kevésbé informatívak, hiszen ágazatonként hatalmas különbségeket produkáltak a nagy cégek. Végül London minimális mínuszban, Párizs és Frankfurt szintén elhanyagolható pluszban zárt.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A londoni tőzsde FTSE-100 mutatója 4150,31 ponton, hétfői záró értéke alatt 0,06 százalékkal zárt, Frankfurtban a DAX-30, de mindössze 0,13 százalékos nyereséggel, 4560,42 pontig zárt, míg a CAC 40 vezető Párizsban 1,18 százalékkal erősödött.

A francia tőzsde egyes magyarázatok szerint azért tartja jól magát, mert az ottani makrogazdasági adatok jobbak, mint a többi országban (a három nyugat-európai óriás közül egyedül Franciaország nincs recesszióban).

A nap vesztese a Rio Tinto

Ezzel szemben a pénzügyi részvények kezdik visszanyerni erejüket és az energiaipariak néhány kivételtől eltekintve is jól teljesítettek. Nagy súlyozással szereplő részvények drágultak, így többek között a BHP Billiton bányaipari nagyvállalaté (7,24 százalék) és a Barclays Bank részvénye(14 százalék).

Előbbi ejtette vételi tervét a Rio Tinto bányavállalat megszerzésére, utóbbi feje felől pedig elhárult a monstre bányavállalati ügylet finanszírozói szerepvállalásának réme (65 milliárd font értékű ügylet lett volna a bányavállalati frigy). A Rio Tinto árfolyama a hírtől 36,7 százalékoz zuhant.

A szép napba elsősorban az autóipari részvények rondítottak bele: a Volkswagen 22,7 százalékos árfolyamzuhanása annak köszönhető, hogy a papír árfolyama az utóbbi időkben alaposan felszökött a Porsche miatt, most mindkét vállalat jelezte, hogy nehézségekre számít.

A pénzügyi részvények vegyesen zártak, a nap nyertese a Hypo Real Estate (9,2 százalék) és az Infineon (7,8 százalék) lett.