Titkos IMF-jelentésről vitázik a Fidesz a kormánnyal

Vágólapra másolva!
A Fidesz vasárnap azt kérte a kormánytól, hogy hozzák nyilvánosságra az IMF-fel kötött megállapodás dokumentumait, beleértve azokat a titkos jelentéseket, amelyekről az IMF vezetői azt mondják, csak a kormány beleegyezésével lehetnek nyilvánosak. Gyurcsány Ferenc vasárnap azt mondta: a nyilvánosságra hozottakon kívül nincs több dokumentuma a Magyarország és az IMF között kötött megállapodásnak. A kormányfő szerint a valutalap szakértői által készített jelentésekhez a kormánynak nincs köze.
Vágólapra másolva!

Az eddig már nyilvánosságra hozottakon kívül nincs több dokumentuma a Magyarország és a Nemzetközi Valutalap (IMF) között kötött megállapodásnak - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap.

Az IMF-fel történő megállapodás három elemet tartalmaz, az egyik az a kérelem, amelyet Magyarország küldött el a jegybankelnök és a pénzügyminiszter aláírásával. Ez az a szándéklevél, amelyet már nyilvánosságra hoztunk - közölte Gyurcsány Ferenc. A második elem az IMF igazgatóságának döntése, amely szintén nyilvános. A megállapodás harmadik eleme az IMF honlapján található, ez a folyamatosan változó kondíciók listája - fogalmazott a kormányfő.

A megállapodásnak nincs több nyilvános vagy titkos dokumentuma - mondta Gyurcsány, aki szerint az IMF-nek vannak a saját döntését megalapozó saját szakértői elemzései, javaslatai, ezekhez a kérelmezőnek, a magyar kormánynak nincs köze. "Ha jól tudom, az IMF saját gyakorlata az, hogy ezeket is nyilvánosságra hozza" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő ezzel arra reagált, hogy a Fidesz vasárnap azt közölte, követelik, hozzák nyilvánosságra a kormány és az IMF közötti megállapodást a készenléti hitelcsomagról, beleértve azokat a Magyarországról szóló titkos szakértői jelentéseket, amelyekről az IMF vezetői azt mondják, hogy csak a kabinet beleegyezésével lehetnek nyilvánosak.

Az IMF korábban azt közölte: a valutaalap szakértői összeállítottak egy szakértői jelentést (staff report), amelyben értékelték a magyar gazdaság állapotát. Ez a jelentés került a magyar kormány szándéknyilatkozatával egyidejűleg az IMF igazgatótanácsa elé, amely megvizsgálta azokat, és jóváhagyta a Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelprogramot.

Az IMF még nem hozta nyilvánosságra ezt a szakértői jelentést, de ennek nincs akadálya, csak ehhez a magyar kormány jóváhagyása kell. "Nem publikálhatjuk a beleegyezésük nélkül, mert ők részvényeseink" - mondta korábban az MTI-nek a valutaalap egy nevének elhallgatását kérő illetékese. Az MTI egy másik IMF-forrásból úgy értesült, hogy a valutaalap a szakértői jelentést, a szükséges korrekciók, pontosítások után néhány napon belül, a magyar kormánnyal koordinálva közzéteszi.

Az IMF november elején hagyta jóvá a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelkeretet. A valutaalap október végén jelentette be, hogy Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kap, 17 hónapos készenléti hitelkeret formájában. A csomag részeként az IMF 15,7 milliárd dolláros hitelkeretet biztosít, az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank pedig 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani.