Romániában is "téli szünetet" tart a Nokia

Vágólapra másolva!
Két hétre leállítja a Nokia a termelést a romániai nemeszsuki (Jucu) gyárában az év végi ünnepek idejére. A mobiltelefonokat gyártó cég gyára december 22. és január 5. között szünetel - írja a kolozsvári Krónika internetes oldalán.
Vágólapra másolva!

A Nokia keddi bejelentése szerint több százra emelkedik azoknak a személyeknek a száma, akiket kényszerszabadságra küld. John Guery, Nokia romániai kirendeltségének vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a dolgozók a munkaszünet alatt bérüknek 75 százalékát kapják kézhez.

Simona Alb, a nemeszsuki cég kommunikációs igazgatója szerdán azt nyilatkozta, hogy a telefongyártó romániai üzeméből főállású alkalmazottakat nem, mindössze az alvállalkozóknak dolgozó idénymunkásokat küldik kényszerszabadságra. Állítása szerint az idénymunkások száma folyamatosan változik, jelenleg pedig nem tartanak igényt külső munkaerőre.

A finn világcég 2008 február 11-én helyezte üzembe romániai gyárát, miután 2007-ben arról döntött, hogy a németországi Bochumban felszámolja gyárát és a termelést Romániába és Magyarországra telepíti át. A nemeszsuki üzem megnyitásakor azt tervezték, hogy a Romániában alkalmazott dolgozók száma az év végére eléri majd az 1200-at, 2009 végén pedig már a 3500 főt alkalmaznak majd.