Nem tér magához a Fannie Mae

Vágólapra másolva!
A két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézet egyike, a Fannie Mae hétfőn 29 milliárd dollár adózás előtti veszteséget jelentett a harmadik negyedévről.
Vágólapra másolva!

Ötödik negyedéve kénytelen veszteséget elkönyvelni az amerikai Szövetségi Országos Jelzálog Egyesülés (Federal National Mortgage Association) - amelyet nevének rövidítése (FNMA) nyomán hivatalosan is Fannie Mae-nek hívnak, -ezúttal azonban rekordot futott. A nagy veszteséget adófizetési képességének leértékelése, a rossz kintlevőségekkel szembeni tartalékolás növelése és a piaci áron nyilvántartott értékpapír-portfolió további értékvesztése okozta.

Növekvő nehézségeikre tekintettel az amerikai kormány szeptember elején állami ellenőrzés alá vette a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézetet, a Fannie Mae-t és a Freddie Macet (Szövetségi Lakáskölcsön Jelzálog Részvénytársaság, Federal Home Loan Mortgage Corporation, FHLMC). A két intézet együttesen hozzávetőleg 5,2 billió dollár értékű saját és garantált követeléssel rendelkezik, ez a 12 billió dolláros amerikai jelzálogpiacnak közel a felét biztosítja, és az éves amerikai hazai össztermék (GDP) több mint egyharmadának felel meg. Követeléseik majdnem 20 százalékának erejéig külföldi, főleg ázsiai központi bankoknak tartoznak, kötvényekben.

E két cég közvetlenül nem ad ki jelzáloghitelt, hanem a jelzálogpiaci hitelek garantálásával, illetve felvásárlásával, kötvényekké konvertálásával és azok tovább-eladásával foglalkozik, a tényleges hitelezők afféle biztosítóintézeteként, eredetileg magán részvénytársaságként, de eleve törvényben rögzített alapszabállyal. Megalakításuk eredeti célja az volt, hogy a jelzálogkölcsönök másodlagos piacát kialakítva növeljék a jelzáloghitelezés rendelkezésére álló likviditást.

A közvetlen állami ellenőrzés állami tőketámogatással is jár. Erre tekintettel, a növekvő veszteség ellenére, a Moody's hitelminősítő hétfőn külön közleményben megerősítette a Fannie Mae hosszú futamú "Aaa" és "Prime-1" rövid lejáratú osztályzatát.