A kormány nem támogatja az áfa emelését

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A kormány szavazástechnikai trükközéssel akarja kiugrasztani a nyulat a bokorból. Az adótörvény-módosításokhoz benyújtott módosító javaslatokról a kormány elkészítette támogatási listáját. Ezen szerepel az az ellenzéki módosító indítvány, amely 2 százalékpontos áfa-emelést javasol. Ennek szavazástechnikai okai vannak, ugyanis csak így lehetett megoldani azt, hogy az áfaemelésről, vagyis a fedezetről előbb szavazzon a Ház, mint az MDF másik, a személyi jövedelemadó csökkentésére vonatkozó javaslatáról, azaz a bevételkiesésről - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő csütörtök este. A javaslatról - függetlenül attól, hogy az a támogatotti listán szerepel - a kormány tagjai nemmel fognak szavazni.

Az ellenzéki pártok a költségvetési bizottság múlt heti ülésén támogatták az MDF arra vonatkozó javaslatát, hogy a személyi jövedelemadó rendszerben az alsó kulcs, azaz a 18 százalék felső sávhatára a jelenlegi 1,7 millióról 2,2 millió forintra emelkedjen, az áfa mértékét pedig 22 százalékra emeljék fel. Daróczi Dávid hangsúlyozta: így mindenki számára egyértelműen kiderülhet a pártok álláspontja, hogy a két lábon álló javaslat mindkét elemét megszavazzák, vagy csak azt, ami népszerű, vagyis a személyi jövedelemadó csökkentését.

A szaktárca közleménye szerint a kormány a jövő évi adóváltozásokkal kapcsolatos parlamenti szavazások során azt tartja a legfontosabbnak, hogy a meghirdetett stabilizációs programja megvalósuljon, jövőre az államháztartás GDP-arányos egyensúlya 2,6 százalékra mérséklődhessen.