Nem tetszik a bankoknak a segélyük

Vágólapra másolva!
Nem alkalmas a rendeltetésére az Egyesült Államokban október közepén nyilvánosságra hozott bankmentő csomag. Nem elég erősek ugyanis a kibocsátandó kötvények állami garanciái - állítják a legnagyobb amerikai pénzintézetek.
Vágólapra másolva!

Tökéletlen az amerikai nagybankok szerint az a program, amelyet a megmentésükre dolgozott ki az amerikai kormányzat - írja a Bloomberg.

A kilenc pénzintézetet - köztük a JP Morgant, a Bank of Americát, a Morgan Stanleyt, a Citigroupot és a Goldman Sachsot - képviselő Sullivan & Cromwell ügyvédi iroda a honlapján nyilvánosságra hozott levelében azzal érvel, hogy az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed fizetésképtelenség esetére nyújtott garanciáját egyértelműbbé kellene tenni, a költségek túl magasak, és a bankoknak nagyobb szabadság szükséges a döntésekben.

A levél megmagyarázza, miért telt el majdnem egy hónap az új kötvények állami garanciavállalása óta úgy, hogy egyetlen bank sem tesztelte még a piacot. Eközben a Nagy-Britanniában elindított hasonszőrű program keretében a brit bankok 13,9 milliárd font értékű államilag garantált kötvényt bocsatottak már ki.

Az ügyvédi iroda levelében meg is említi a brit programot mint a tőkére és a kamatra egyaránt érvényes feltétlen garanciavállalás példáját. Ennek követése nélkül az amerikai bankok jelentős versenyhátrányba kerülnek brit és európai konkurenseikkel szemben, mert a kötvényeik kevésbé lesznek vonzók a befektetők számára - áll a dokumentumban.

Az ügyben egységfront látszik kialakulni, korábban hasonló tartalmú levelet küldött ugyanis a Fednek a Credit Suisse, és a Standard & Poor's hitelminősítő is kiadott egy állásfoglalást, melyben támogatta a változtatási javaslatot.