Masszív kamatvágások jönnek Európában

Vágólapra másolva!
Meredek euróövezeti, és még meredekebb brit kamatcsökkentést sejtenek e hétre a londoni City elemzői. A várakozások szerint a tendencia jövőre is folytatódik is, egészen 2 százalék alatti kamatszintekig.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport heti globális makroadat-figyelő elemzéseinek Londonban kiadott új előrejelzése szerint a Bank of England - a brit jegybank - csütörtökön egy teljes százalékponttal 3,50 százalékra csökkenti irányadó kamatát a jelenlegi 4,50 százalékról.

Az előrejelzés szerint jövő év közepére 2,00 százalékra csökken tovább a Bank of England alapkamata, de más City-beli elemzők nem zárnak ki 2,00 százaléknál alacsonyabb brit kamatot sem, amire az 1694-ben létrehozott brit jegybank eddigi történetében még nem volt példa.

A BoE legutóbb október 8-án, a globális pénzügyi pánik csúcspontján hajtott végre fél százalékpontos csökkentést, a világ több más gazdasági erőcentrumának központi bankjával együtt. Azóta hivatalossá vált, hogy 16 évi töretlen növekedés után csökkenni kezdett a brit gazdaság összteljesítménye, ráadásul a várakozásoknál jóval gyorsabban.

A brit statisztikai hivatal október végén kiadott előzetes adatsora szerint a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal zsugorodott a brit GDP-érték az előző negyedévhez mérve. A visszaesés ténye nem lepte meg a piacot, mértéke azonban igen: elemzők előzetesen 0,2 százalékos negyedéves GDP-csökkenést jósoltak.

Éves összevetésben még nincs recesszióban a brit gazdaság - a harmadik negyedévi GDP-érték 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét -, de az előrejelzések szerint jövőre már abban lesz, 1992 óta először.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) Londonban kiadott, novemberre szóló havi világgazdasági előrejelzésében azt írta: a brit GDP-érték a 2007-ben mért 3,1 százalék után az idén már csak 1 százalékkal bővül, jövőre pedig 0,8 százalékkal visszaesik.

A JP Morgan az euróövezeti jegybank (EKB) csütörtöki ülésére a jelenleg 3,75 százalékos alapkamat fél százalékpontos enyhítését jósolja. Sőt, az előrejelzés szerint az év végéig 2,75 százalékra, jövőre az első negyedév végéig 2,25 százalékra, jövő év közepére 2,00 százalékra, a jövő év utolsó negyedéig 1,50 százalékra csökken tovább.

A JP Morgan londoni elemzői az euróövezetre 2 százalékos idei negyedik negyedévi, és 1 százalékos jövő évi első negyedévi GDP-visszaesést jósolnak éves összevetésben, és 0,5 százalékos egész évi visszaesést 2009-ben.