Öt évvel Románia előtt az ország

Vágólapra másolva!
Gazdasági nehézségei ellenére Magyarország legalább öt évvel Románia előtt van - írja keddi számában a Ziarul Financiar című román napilap. Az újság elemzi a magyar gazdaság állapotát: az államadósság és a közszféra szerkezete a legnagyobb probléma.
Vágólapra másolva!

A tekintélyes gazdasági-pénzügyi újság egy teljes oldalt szentel a magyar gazdaságnak. A Hogyan jutott Magyarország az egykori Kelet gyöngye státusból a nemzeti csőd szélére című írás megállapítja, hogy a nemzetközti pénzügyi válság az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott tagállamok közül legerőteljesebben Magyarországot sújtotta.

A gazdasági nehézségek egy része a magas szintű államadósság számlájára írható - írja a lap, amely hozzáteszi, hogy a közszféra szerkezeti problémái is bonyolítják a helyzetet. A lap szerint az állami kiadások elérik a hazai bruttó össztermék 50 százalékát, míg a többi kelet-közép-európai államban ez az érték 40 százalék alatt mozog. A kiadások finanszírozásának szükségessége miatt az adók nagyon magasak, a magyar munkaerő foglalkoztatottsági rátája pedig Európában az egyik legalacsonyabb - állapítja meg a lap.

Az újság elemzése szerint Magyarországnak azért volt szüksége a Nemzetközi Valutaalappal megállapodást kötni a készenléti hitelnyújtásról, hogy visszanyerje hitelét a befektetők előtt. A megállapodáson túl azonban a közpénzügyek terén szerkezeti reformokra van szüksége Magyarországnak - írja Ziarul Financiar -, beleértve a drasztikus kiadás- és adócsökkentést.

Az összeállítás egy másik írásában Sorin Paslaru, a lap főszerkesztője azonban úgy véli, hogy Magyarországot nem kell elsiratni, hiszen legalább öt évvel Románia előtt van.

A szerző szerint a román politikusok "hibbantan" reagáltak az elmúlt napokban, amikor úgy "gratuláltak" saját maguknak, hogy kijelentették: íme, nekünk nincsenek olyan költségvetési gondjaink, mint nekik (a magyaroknak).

A kommentátor szerint a két ország gazdasági adatai könyörtelenek, ugyanis Romániában az egy főre eső hazai bruttó össztermék az idén 9 ezer euró, ezt az értéket viszont Magyarország már öt évvel ezelőtt elérte.

Hozzáteszi: Romániának szerencséje van az elmúlt négy évben beáramlott külföldi beruházásokkal, hiszen az egy főre eső hazai bruttó össztermék 2004-ben még csak 4 ezer euró volt, amit Magyarország már tíz évvel azelőtt, vagyis 1994-ben elért.

Rámutatott: Magyarország 1994 és 2008 között 100 milliárd dollárral bővítette a kivitelét, Románia pedig ugyanebben az időszakban csak 42 milliárddal növelte exportját - olvasható a Ziarul Financiarban.