Oroszország abszurdnak tartja Kína feltételeit

Vágólapra másolva!
Oroszország és Kína megszakította a kőolajszállításokról és hitelek folyósításáról szóló tárgyalásokat, tudatta az orosz küldöttséghez közelálló forrás Pekingben, és a tényt azzal indokolta, hogy a kínai fél "abszurd feltételeket szab" a hitelek folyósításához.
Vágólapra másolva!

A válsággal kapcsolatos összes hírünket itt olvashatja!

Az október végén aláírt emlékeztető értelmében a Transznyeft 10 milliárd dolláros, a Rosznyeft 15 milliárd dolláros hitelt venne föl a kínai féltől hosszú távú olajszállítások és a Kelet-Szibéria-Csendes-óceán kőolajvezeték Kínába tartó elágazásának megépítése fejében.

Az orosz fél azt nehezményezi, hogy a kínai fél piaci feltételekkel szándékozik megadni a hitelt, LIBOR plusz 5 százalékért, és nem pedig rögzített kamatokkal. A nyilatkozók szerint a kínai fél előre látta az orosz reagálást, mégis arra számít, hogy sikerül konszenzust elérni. Álláspontja - így a megemelt kamatok - mögött az áll, hogy a nemzetközi pénzügyi válságban a kínai bankok még nem határozták el, milyen forrásból merítik a pénzt. Emellett a kínai kormány döntése, hogy példátlan összeget, közel 600 milliárd dollárt fordít a belső piac fejlesztésére, szintén megnehezíti a hitelkihelyezést.

A kínai küldöttségnek november 25-én kell jelentést tennie a tárgyalások állásáról az ország vezetésének. A kínai oldal azt reméli, hogy addig sikerül megállapodást elérni, az orosz fél pedig ellenkezőleg, a vezetés beavatkozásától vár eredményt.