New York emelkedve várja a választást

Vágólapra másolva!
A New York-i tőzsde jó hangulatban kezdte az amerikai elnökválasztás napját. Egyes pénzügyi részvények jó startja általános bizakodással tölti el szakértőket.
Vágólapra másolva!

Kedden emelkedéssel nyitottak a vezető New York-i tőzsdemutatók, a piac várja az amerikai elnökválasztás eredményét. A kereskedés indításakor a tőzsde DJIA mutatója 168,06 ponttal, 1,80 százalékkal emelkedett, a Nasdaq Composite mutató 27,79 ponttal, 1,61 százalékkal nőtt. Nagyjából fél óra múltán a DJIA 1,79 százalékos, a Nasdaq mutató 1,30 százalékos emelkedésnél járt.

Az erősödésben élen járt a MasterCard, amely kedvező bevételi adatokról számolt be. Ugyancsak drágultak a Citigroup papírjai, és a General Electric szőmára is jó hír volt, hogy az amerikai kormányzat a bankok és biztosítók mellett más pénzügyi cégekre is kiterjeszti a 700 milliárdos mentőcsomagot. Elemzői vélemények szerint mindez azt mutatja, hogy "a válság legnehezebb része már mögöttünk van".

A keddi amerikai nyitás után nagyjából fél órával a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek is emelkedtek: a londoni FTSE-100 mutató 2,18 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 2,03 százalékkal.

Londoni elemzések szerint a történelmi tapasztalatok alapján értékpapír-piaci fellendülés követheti a keddi amerikai elnökválasztást, gyakorlatilag függetlenül a győztes személyétől. A Capital Economics londoni gazdaságelemző cég 1960-ig visszatekintő kimutatása szerint a tőzsdék rendre jól teljesítenek az amerikai elnökválasztás napja és a választási év vége között: az átlagos árfolyamnyereség 2,2 százalék.

A befektetői eufória azonban általában nem tart sokáig, a választási éveket követő egy évben átlagosan már csak 4,5 százalék volt a tőzsdei árfolyamnyereség. Az idei helyzetet mindenesetre bonyolítja, hogy az új amerikai elnöknek recessziós gazdasági környezetben kell kezdenie munkáját.