Négy biztosítót vesz az ausztrál QBE

Vágólapra másolva!
Ausztrália legnagyobb vagyon- és balesetbiztosítója, a QBE Insurance Group Ltd. bejelentette, hogy megvásárolja a ZC Sterling Corporationt 575 millió dollárért. A vásárlás célja, hogy bővítse amerikai eladásait, és ezzel egyidejűleg 2,1 milliárd ausztrál dollár, vagyis 1,36 milliárd amerikai dollár értékben új részvényeket is kibocsát az ausztrál cég.
Vágólapra másolva!

A QBE ezen kívül még két amerikai és egy európai biztosítót vásárolt fel - magyar idő szerint szerda hajnalban. Frank O'Halloran vezérigazgató szerint a QBE olyan piacokat keres, ahol nagyobb haszonkulccsal dolgozhat a jövőben, vagyis az úgynevezett "niche" piacokat célozza meg.

Az ausztrál cég a magyar piacon is aktív. A QBE csoport 1998-ban vásárolta fel az addig utasbiztosításairól ismert Atlasz Biztosítót - olvasható a cég honlapján. Az 5 fiókból álló országos hálózatuk mellett az ING biztosítóval lakásbiztosítások értékesítésére létesítettek partneri együttműködést. A QBE benzinkutaknál és az interneten keresztül is értékesíti utasbiztosításait.

Időközben a QBE Atlasz a magyarországi állományát az anyacég fióktelepére ruházta át, ezért a magyar Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fél évre felfüggesztette a biztosító tevékenységi engedélyét. A QBE Atlasz Biztosító 2008. október 1-jétől QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe néven, a QBE Insurance (Europe) Limited londoni anyavállalat közvetlen fióktelepeként működik tovább az országban.

Ezzel együtt a biztosító a nem életbiztosítási állományát a fióktelepre ruházta, így a biztosító "kiürült" - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője november 24-én, hétfőn.

A biztosító jogelődje még kompozit - élet- és nem életbiztosítási - engedélyt szerzett. Most a felügyelet mindkettőt felfüggesztette 6 havi időtartamra, a felfüggesztés legfeljebb 2009. május 15-ig tart. Amennyiben a biztosító folytatni kívánja a tevékenységét, azt jeleznie kell a PSZÁF-nak.