Egyre kevesebb vállalat tud törleszteni

Vágólapra másolva!
A törlesztéseikkel leálló vállalati adósok arányának meredek emelkedését jósolja szerdai előrejelzésében a Moody's Investors Service, amely szerint az idén nem teljesítővé vált vállalati adósság értéke már jóval 200 milliárd dollár felett van.
Vágólapra másolva!

A válsággal kapcsolatos összes hírünket itt olvashatja!

A nemzetközi hitelminősítő londoni összesítése szerint a spekulatív besorolású globális vállalati szektorban a nem fizetővé váló cégadósok aránya 2009-ben várhatóan eléri vagy meg is haladja az előző két - 1990-1991-es, illetve 2000-2001-es - amerikai recesszió során mért szintet.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a spekulatív adósosztályzatú vállalatok törlesztési teljesítménye a globális vállalati szektor egészségi állapotának fő mércéje, mivel a befektetésre ajánlott - főleg magas, "A" kategóriás - besorolású cégek egyrészt igen ritkán válnak nem fizetővé, másrészt egyre kevesebb az ilyen osztályzatú vállalati adós.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője már tavasszal - még a globális hitelválság robbanásszerű súlyosbodása előtt - azt írta egy londoni elemzésében, hogy lassan teljesen eltűnnek a lehető legjobb, "AAA" kockázati szintre besorolt cégadósok az európai és az amerikai vállalati szektorban a mindent felőrlő verseny és a gazdálkodást is érintő részvényesi követelések miatt.

A Moody's szerdai londoni elemzése szerint a cég előrejelzési modellje - amely elhúzódó és mély amerikai recessziót vesz alapul - azt mutatja, hogy a spekulatív osztályzatú globális vállalati szektorban a tavaly októberi 1,1 százalékról, és az idén októberi 2,8 százalékról 2008 végéig 4,3 százalékra, 2009 novemberéig 10,4 százalékra szökik fel a törlesztési hátralékba kerülők aránya.

Az amerikai adósságkibocsátók körében a nem teljesítővé válók aránya a prognózis szerint ez év végén 4,9 százalékra, egyéves távlatban 11,2 százalékra növekszik; az európai adósi körben 2,2, illetve 9,7 százalékos nem fizetői arányt jósol a cég ugyanezen időtávlatokra. Az idén eddig nem teljesítővé vált vállalati adósság összértéke 219 milliárd dollár, vagyis már meghaladja a 2002-es egész évi 212 milliárd dollárt, az előző éves csúcsot, áll a Moody's szerdai elemzésében.