Magyar példával riogat egy román lap

Vágólapra másolva!
Romániában is érvényesülhet "a magyarországi forgatókönyv", ha a kormány eleget tesz a felelőtlen politikusok által támogatott szakszervezetek béremelési követeléseinek - írja hétfői számában a Gandul című román napilap.
Vágólapra másolva!

A tekintélyes bukaresti újság annak kapcsán írt kommentárt Románia és Magyarország gazdasági helyzetéről, hogy a román kormányra erőteljes nyomás nehezedik a közalkalmazottakat képviselő, 50 százalékos béremelést követelő szakszervezetek részéről.

A szerző szerint Románia nem küszködik még jelentős finanszírozási gondokkal, mivel a jegybank valutatartaléka fedezi Románia adósságának a 90 százalékát. A külföldi fizetési gondok azonban tüstént megjelenhetnek - írja a lap -, mihelyt a román hatóságok a Nemzetközi Valutaalap tanácsainak megfelelően nem válaszolnak a nehéz külföldi gazdasági helyzethez alkalmazkodó szolid adó- és bérpolitikával.

A 2002-es magyar béremelésnek is rossz vége lett

Az újság arra hívja fel a figyelmet, hogy a befektetők a nemzetközi pénzügyi válság következtében elsőként mindig a fejlődő országok gazdaságaiból vonják ki pénzüket, ami rendszerint drámai következményekkel jár a laza adó- és bérpolitikával rendelkező országokban.

Ebben az összefüggésben a cikkíró megjegyzi, hogy Magyarország átélt már 2002-ben egy szerencsétlen tapasztalatot, amit valószínűleg hamarosan nem fog elfelejteni. Akkor - olvasható a lapban -, a közalkalmazottak bérei 40-50 százalékkal nőttek, s ennek következtében 9 százalékos költségvetési hiány keletkezett.

Magyarország áldozat, Románia törékeny

Ebben a kritikus helyzetben - írja a Gandul - Magyarország könnyen a nemzetközi pénzügyi válság áldozatává vált, ami a forint leértékelődéséhez, a tőzsdepiac összeomlásához, a külföldi befektetők magyar gazdaságba vetett bizalmának a megrendüléséhez, és a bankok súlyos likviditási gondjaihoz vezetett. A magyaroknak borsos árat kell fizetniük a "képtelen" béremelésekért - véli a lap, amely szerint Románia a magyarországi forgatókönyv felé halad, ha Bukarest eleget tesz az újraválasztásuk érdekében az ország gazdaságát fölrobbantani is képes felelőtlen politikusok által támogatott szakszervezetek béremelési követeléseinek.

A lap arra figyelmeztet, hogy a román gazdaság alapjai máris törékenyek, ugyanis fogyasztáson alapszik. A romániai béremelésekre utalva megjegyzi: a román gazdaság egyedüli támaszpontja a lej maradt, amely azonban nem lesz képes helytállni a nemzetközi piacokon az országban számára előkészített súlyos csapások miatt - olvasható a Gandulban.