London: súlyos az ipari-szolgáltatási recesszió

Vágólapra másolva!
Súlyos recesszióban van a világszintű feldolgozó és szolgáltató szektor az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított legújabb globális beszerzőmenedzser-index (PMI) tanúsága szerint.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege, amely minden hónapban közzéteszi a világgazdaság gyáripari és szolgáltatási ágazatainak egészére kivetített, nemzetgazdasági mutatókból képzett saját beszerzőmenedzser-indexét, a múlt hónapról kiadott csütörtöki elemzésében azt írta: az általa vezetett globális összesített aktivitási mutató októberben 5,6 ponttal 43,1 pontra zuhant.

A ház hangsúlyozza, hogy ez már alig jobb érték az e mutatók tízéves történetében mért eddigi 42,9-es mélypontnál, amelyre 2001 októberében, közvetlenül az amerikai terrortámadások után süllyedt a cég összágazati globális PMI-indexe.

A JP Morgan csütörtöki értékelése szerint az októberi beszerzőmenedzser-index a világgazdasági GDP-érték alakulásával mutatott szoros korreláció alapján fél százalékos, éves szintre kivetített pillanatnyi globális visszaesésnek felel meg.

A ház londoni elemzői azonban a jelenlegi negyedév egészére ennél is sokkal meredekebb, 1,7 százalékos éves összevetésű világgazdasági visszaesést valószínűsítenek. A cég külön kiemeli, hogy az átfogó PMI-értéken belül az összágazati foglalkoztatási részmutató minden eddiginél alacsonyabbra, 43,6-re süllyedt a múlt hónapban, ami a globális foglalkoztatás 1 százalékos csökkenésének felel meg éves szintre átszámolva.

Ennek alapján úgy tűnik, hogy a munkaerő-leépítések, amelyek eddig az amerikai gazdaságra koncentrálódtak, mind szélesebb körre terjednek ki a világgazdaság egészében, áll az elemzésben. A londoni elemzői közösségben konszenzussá vált, hogy súlyos recesszió lesz a fejlett ipari térség egészében a következő tizenkét hónapban.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő e hét elején Londonban kiadott új világgazdasági jelentésében az áll, hogy a II. világháború óta nem tapasztalt ütemű, "szokatlan mértékben összehangolt" visszaesés várható jövőre a világ legfejlettebb gazdaságaiban. A Fitch szerint az Egyesült Államok, az euróövezet, Nagy-Britannia és Japán GDP-értéke a következő tizenkét hónapban együttes átlagban 0,8 százalékkal csökken.

A Bank of England a többségi piaci konszenzust háromszorosan meghaladó mértékben, 1,50 százalékponttal 3,00 százalékra - több mint fél évszázados mélypontra - süllyesztette csütörtökön irányadó kamatát, a brit gazdaságot fenyegető súlyos recessziós veszélyre hivatkozva.