Közép-európai gáztőzsde lehet Ausztriában

Vágólapra másolva!
Az OMV, az orosz Gazprom és a bécsi tőzsde szerdán megállapodást írt alá a baumgarteni közép-európai gázipari kereskedelmi platform (Central European Gas Hub - CEGH) közös fejlesztéséről és bővítéséről. A vállalkozásban az OMV Gas and Power GmbH és a Gazprom Germania GmbH 30-30 százalékkal, a Wiener Börse AG és az ugyancsak a Gazpromhoz tartozó Centrex Europe Energy and Gas AG egyenként 20-20 százalékkal részesedik.
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében az alsó-ausztriai-szlovák határon lévő baumgarteni földgázelosztó központot Közép-Európa vezető földgázkereskedelmi tőzsdéjévé fejlesztik, a tőzsdén azonnali és határidős ügyletek is lehet majd kötni. Az ügyletet az illetékes osztrák hatóságoknak, illetve versenyjogi szempontból az Európai Bizottságnak még jóvá kell hagynia.

Az OMV tulajdonában lévő baumgarteni gázelosztóközponton keresztül már jelenleg is az orosz gáz egyharmada áramlik Nyugat-Európa felé. 2007-ben a CEGH gázkereskedelmi forgalma 17,7 milliárd köbméter volt, kétszer annyi, mint 2006-ban. Ezzel a csomópont a három legnagyobb elosztó központ egyike Európában. Az OMV és a Gazprom idén januárban kötött együttműködési megállapodást arról, hogy 50-50 százalékban részesednek a CEGH-ben.