Megint sokan spóroltak a kötelezőn

Vágólapra másolva!
Két nap múlva jár le a kgfb-váltás határideje, de a kampány legfontosabb tapasztalatai már bízvást összegezhetők. Nyilvánvaló, hogy az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötők megint sok pénzt takarítanak meg, de a váltás mellett döntők végleges száma még nehezen becsülhető.
Vágólapra másolva!

Az [origo] által megkérdezett két legnagyobb internetes alkuszcég gyakorlatilag egybehangzó adatai szerint korábbi szerződésükhöz képest átlagosan valamivel több mint 15 ezer forintot spóroltak azok az autósok, akik az interneten hasonlították össze az egyes biztosítók kgfb-ajánlatait.

Ez még akkor is igaz, ha - mint az alkuszszövetség korábbi közleményében felhívta rá a figyelmet - hosszú évek óta most először nem csupán az ár számít az választás során: a biztosítót váltók közel negyven százaléka nem a legolcsóbb elérhető ajánlattal kötött új kötelezőt. A szövetség amondó, ebben szerepe van a MÁV ÁBE idei csődjének.

Nagyjából szinten maradt az átlagdíj

Az átlagos díj esetében kisebb eltérés mutatkozik a Biztosítás.hu és a Netrisk.hu által rögzített számokban: előbbi 31 ezer, utóbbi 29 800 forintról számolt be. Az árszint így nagyjából a tavalyi szinten maradt (ez úgy lehetséges, hogy a váltók mellett sok az új belépő a rendszerbe - a Biztosítás.hu-n például, az ügyfelek 70 százaléka tartozik e körbe).

Egyes szakértők arra számítottak, hogy az átlagdíj 35 ezer fölé nő, részben az irreálisan alacsony árakat kínáló MÁV ÁBE nyári bukása miatt. Az is ezt a jóslatot látszott erősíteni, hogy az átlagos magyarországi kgfb-tarifák alig emelkednek az Európai Unióban megszokottak 40 százaléka fölé - a valóság azonban egyelőre rácáfolt a várakozásokra.

Kijelenthető, hogy a kampány legnagyobb nyertese az Allianz Biztosító - nemcsak azért, mert a legtöbb szerződést szerzi, de arányaiban sokkal kevesebbet is veszít, mint az elmúlt években. A 28-40 éves korosztályban látható "tarolás" oka, hogy ezúttal egy neves biztosító kínálja a legalacsonyabb díjakat, nem pedig egy ismeretlen - mondta érdeklődésünkre Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője.

Nem áldozott le az egyesületi formának

Az új szerződésekből 30 százalék körüli részesedést kihasító Allianz után a KÖBE és a Genertel következik 15-15-tel, de jól teljesített a kötéseit szinte kizárólag interneten szerző Wabard is. (A KÖBE sikere egyébként azt mutatja, hogy a MÁV ÁBE csődje távolról sem volt végzetes hatással az egyesületi formában működő biztosítókra.)

A többi társaság stagnált vagy ügyfeleket veszített. A legrosszabbul a K&H Biztosító járt, főleg azon MÁV ÁBE-s ügyfelek közül veszítve sokat, akiket évközben csábított magához - folytatta Rácz István.

Hozzátette, fontos fejlemény, hogy az idei kampányban nem voltak tetten érhetők a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által az előző években többször megtorolt trükközések, a felügyeletnek egyetlen "gumitarifára" sem kellett lecsapnia.

Jót tett a PSZÁF fenyegetése

Ebben vélhetően volt némi szerepe annak, hogy a PSZÁF még a kampányidőszak előtt, októberben jelezte: az idén fokozottan vizsgálja a tarifákat, és mindannyiszor határozatot hoz, amikor az ügyfelek egyedi díjait nem lehet kiszámítani a közzétett biztosítási feltételekből.

Minden eddiginél magasabb volt azok száma, akik meglévő szerződésüket felbontva és újrakötve értek el megtakarítást. A Netrisk pár napja 27 százalékra tette ezen autósok arányát az új szerződést kötők között, de van olyan biztosító, ahol 50 százalék fölötti az arány.

A Biztosítás.hu szakértői szerint azok a biztosítók, amelyek a legtöbb újrakötést regisztrálták, nem örülnek igazán, elképzelhető ugyanis, hogy nem számoltak a meglévő ügyfeleik átlagos díjának jelentős csökkenésével. Ezért nem kizárt, hogy a kettős tarifák a jövőben megszűnnek.

650-800 ezer új kötés

Eltérőek a becslések a váltók számáról. A Biztosítás.hu mérései alapján azt valószínűsíti, hogy a tavalyi 650 ezernél nem lesznek sokkal többen. "Ennek az lehet az oka, hogy akik korábban, akár többször is váltottak, azoknak már nagyon jó a díjuk" - magyarázta Rácz István, megjegyezve, hogy az internetes kötések részesedése az idén is nőtt, most 40 százalékos lehet.

A Netrisk ugyanakkor a rajta keresztül kötők gyarapodásából arra következtet, hogy a teljes létszám is növekedni fog. "Az offline piacot nehéz becsülni, de összességében a 800 ezres számot sem lehet kizárni. December vége felé lehet meg a végleges adat" - vélte Haraszti Zsolt, a Netrisk ügyvezetője.

Az internetes alkuszcégeket vasárnap estig lehet megbízni. Még hétfőn is lehetőség van a váltásra, ám ebben az esetben a régi biztosítás felmondásáról már az ügyfélnek kell gondoskodnia.

A Biztosítás.hu az [origo] biztosítás oldalainak szolgáltató partnere.