Kínai forrásból fejleszthet az ország

Vágólapra másolva!
Együttműködési keretmegállapodást írtak alá Budapesten a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a China Development Bank képviselői - közölte az MFB. A megállapodás lehetővé teszi további források bevonását beruházási projekteknél.
Vágólapra másolva!

A sajtóközlemény szerint a két állami tulajdonú intézmény között létrejött szerződés a kétoldalú együttműködés elmélyítését irányozza elő, amely során a bankok fejleszteni kívánják kapcsolataikat, kiemelten a beruházások kölcsönös finanszírozásában, valamint egyes projektek társfinanszírozásban történő megvalósításában.

A szerződés aláírásának a jelen gazdasági feltételek mellett az a tény is különös jelentőséget ad, hogy az együttműködés lehetőséget biztosít az MFB számára, hogy tovább bővítse a piaci forrásokra alapozott fejlesztési hiteleit - olvasható a közleményben.

Erős János, az MFB vezérigazgatója a közlemény szerint hangsúlyozta: "A kínai partnerrel közös társfinanszírozás révén új lehetőségek nyílnak a hazai fejlesztésekhez szükséges források bevonására, a két ország közötti dinamikus együttműködés további elmélyítésére".

A China Development Bank nevében a szerződést aláíró Liu Bing, a bank közép-európai projektfejlesztésért felelős csoportvezetője megerősítette, hogy vizsgálják a nagyobb volumenű projektekben való társfinanszírozási lehetőségeket, a magyarországi fejlesztési hitelprogramok forrástámogatását, illetve az MFB portfoliójába tartozó egyes projektek közvetett szindikált hitelekkel való finanszírozását - áll a közleményben.

A szerződés a finanszírozási együttműködés mellett előirányozza a kapcsolatok elmélyítését más területeken is. A két bank rendszeressé teszi a kölcsönös információcserét az üzleti lehetőségekről, valamint közös szakmai szemináriumok szervezését, képzési programokat indítását és a különféle területeken tevékenykedő szakértők tapasztalatcseréjét is tervezi - derül ki a közleményből.

Őry Kovács Katalin, az MFB kommunikációs igazgatója elmondta: a megállapodás számokat egyelőre nem tartalmaz, a konkrét összegekről való döntés a következő két-három hétben várható.