A forint miatt drágulhat a gáz

Vágólapra másolva!
Kiss Péter kancelláriaminiszter a tegnapi tárgyalás után azt ígérte a Bernhard Reutersberg, az E.On Ruhrgas igazgatósági elnöke által vezetett tárgyalódelegációnak, hogy megkezdődnek azok az egyeztetések, amelyek a magyarországi nagykereskedő, az E.On Földgáz Trade év végére mintegy 100 milliárd forintra növekvő veszteségének kompenzálását célozzák - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A német vállalatvezető vezette delegáció azt javasolta, tolják ki a jövő júliusban esedékes teljes piacnyitás utánra a cég veszteségének megtérülési idejét - írja pénteki számában a Napi Gazdaság. Ennek eredményeként a cég hosszabb idő alatt, de némileg kisebb áremeléssel juthat hozzá pénzéhez.

A veszteség egy része abból keletkezik, hogy szociálpolitikai megfontolásból a kormány a korábbi időszakban visszafogta a gázárakat, amit az E.On Földgáz finanszírozott. A kormány részéről októberben felmondott importár-korrekciós megállapodás alapján legkésőbb a teljes piacnyitásig, vagyis mai állás szerint jövő július elsejéig kellett volna visszakapnia az E.Onnak ezt a megelőlegezett pénzt, a háromhavonta megállapított gázárakban.

Az E.On szerint egyébként januártól legalább 10 százalékos gázáremelésre lenne szükség a forint gyengülése miatt. Az idei év utolsó negyedévben 111 dolláros 9 havi olajárátlag alapján vásárolja a földgázt az E.On Földgáz Trade. Bár 2009 első negyedévében az árképletnek ez az eleme - 10 százalékkal - 99 dollárra csökken, viszont a forint időközben 30 százalékot gyengült a dollárral szemben, márpedig a cég az amerikai devizában számol el a Gazprommal és a többi partnerével. A dollár most 200 forint felett mozog, ez pedig ellensúlyozza az olcsóbb kőolaj hatását, ha tehát megint az indokoltnál kisebb áremelést engedélyez a miniszter, tovább növekszik a cég vesztesége.