Internetes licitálás a végrehajtónál is

Vágólapra másolva!
Jövő januárban az adóvégrehajtás mellett a bírósági végrehajtók által lefolytatott eljárásokban is bevezetik az elektronikus árverési rendszert, az internetes licitálást. Az online alkalmazás azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók az ingatlanok kikiáltási ára vagy földrajzi fekvése szerint keressenek az adatbázisban.
Vágólapra másolva!

Jövő januárban az adóvégrehajtás mellett a bírósági végrehajtók által lefolytatott eljárásokban is bevezetik az elektronikus árverési rendszert, amelynek az alapvető feladata az internetes ingóárverések lebonyolítása, illetve az elektronikus ajánlattétel lehetőségének biztosítása ingatlanárveréseken. Emellett a rendszer megjeleníti a hagyományos ingóárverések hirdetményeit is. A közelmúltban készült el az igazságügyi miniszteri rendeletének a tervezete, amely az elektronikus árverési rendszer működésével kapcsolatos részletszabályokat határozza meg.

Az új rendszerben az ingóságokat kétféle módon lehet majd elárverezni. Egyrészt megmarad a hagyományos, személyes árverezés, de a 100 ezer forintot elérő vagyontárgyak esetében a hitelező kérelmére elektronikusan is lehet majd árverést tartani. Az ingatlanok kapcsán keveredik az előbb említett két megoldás. Az árverési hirdetmény közzététele és az árverés napja közötti időszakban csak elektronikus úton lehet majd vételi ajánlatot tenni. Ezt követően viszont már személyes licitálással folytatódik az árverés. A fő cél természetesen az, hogy később az egész eljárást internetes útra tereljék, ehhez azonban a szakemberek szükségesnek tartják az új rendszer sikeres vizsgáját.

Az internetes alkalmazás az árverési hirdetmények megtekintése mellett lehetővé teszi, hogy a felhasználók az ingatlanok kikiáltási ára vagy földrajzi fekvése szerint is keresést indítsanak az adatbázisban, és külön megjeleníthető azok a hirdetmények, amelyekre nézve a lekérdezés napján érvényes vételi ajánlat tehető.

Bárki csatlakozhat a rendszerhez

A Bírósági Végrehajtói Kamara által működtetett online árverési rendszerhez a végrehajtók és az árverezők mellett, azok az érdeklődők is hozzáférhetnek majd - igaz, csak korlátozott jogosultságokkal -, akik kizárólag a hirdetményeket és a licitálást szeretnék figyelemmel kísérni, azaz egyelőre csak érdeklődnek.

Magához az internetes licitáláshoz ellenben több feltételt is teljesíteni kell. Első lépésként, az úgynevezett felhasználási szabályzat elfogadásával be kell jelentkezni az árverezők elektronikus nyilvántartásába. A rendszer használatához szükség van egy felhasználói névre és egy jelszóra. Ezt követően már csak az azonosítók aktiválása marad hátra, amit a 10 százalékos előleg befizetés, valamint az egyéb feltételeknek (például elővásárlási jog) való megfelelés igazolása után az érintett kérelmére a végrehajtónak kell teljesíteni.

Az aktiválás megtörténtéről, vagy annak elutasításáról minden érintettet értesíteni kell, licitálni ugyanis csak aktivált felhasználói névvel és jelszóval lehet. Az informatikai alkalmazás a tervek szerint lehetővé teszi az árverező számára a vételi ajánlat megtételére vonatkozó művelet elvégzését mindaddig, amíg az aktiválást meg nem szüntetik, vagy a felhasználói nevét, jelszavát fel nem függesztik - derül ki a tervezet szakmai indokolásából.

A felajánlott összegekből is lehet választani

A konkrét átverési hirdetménynek a vételi ajánlat megtétele címet viselő menüpontja csak az aktivált felhasználói névvel és jelszóval bejelentkezők, azaz a potenciális árverezők számára lesz elérhető. A tervezet úgy rendelkezik, hogy ők maguk is meghatározhatják a vételárat, de a rendszer által felajánlott összegekből is választhatnak (azaz a rendszer felkínálja az utolsó vételi ajánlat licitküszöbbel növelt összegét). Ez jelentősen megkönnyítheti a licitálást, hiszen így egy gombnyomással kiválasztható a lehető legkisebb vételár, amelyet maga a rendszer ajánl fel automatikusan.

Fontos kiemelni, hogy az elektronikus vételi ajánlatot nem lehet visszavonni, a rendszer ugyanis nem tudja az ajánlat érvénytelenségét megállapítani. Az internetes árverésnél ugyanis az az alapvető szabály, hogy az újabb vételi ajánlat megtételével az előző automatikusan az érvényét veszti.

Külön értesítik a nyertest

A különösen fontos értesítéseket, így a nyertesek értesítését is nemcsak a rendszerüzenetként jelenítik meg, hanem elküldik a felhasználó által megadott e-mail címre is. Az értesítés alapján áll be ugyanis a vevő felelőssége az árverés sikeres befejezéséért, mulasztása esetén pedig különféle jogkövetkezmények sújtják, elvesztheti például a befizetett előlegét, költségeket, illetve vételár-különbözetet kell fizetnie.

A végrehajtó elektronikus levélben köteles tehát tájékoztatni a nyertes az árverési jegyzőkönyv aláírásának és a vételár kifizetésének időpontjáról, illetve ingóság esetén a dolog átvételének a helyéről és az idejéről is.