IMF: a magyar gazdaság lassan fog felépülni

Vágólapra másolva!
Magyarország csak lassan fog felépülni a recesszióból jövőre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása szerint; az IMF azonban úgy látja, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya meredeken csökken.
Vágólapra másolva!

A válság további híreit itt olvashatja

A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet hétfőn tette közzé a Magyarország számára megnyitott készenléti hitelkerettel kapcsolatos saját szakértői jelentését (staff report).

A Valutaalap helyzetértékelése szerint a magyar gazdaság 2009-ben 1 százalékkal fog zsugorodni, 2010-ben pedig csak 0,6 százalékkal fog növekedni.

Az IMF szerint a magyar gazdaság növekedése csak 2011 után érheti el a 3 százalékos szintet. ennek oka az, hogy Nyugat-Európa, Magyarország fő exportpiaca lassul, valamint kevesebb a globális pénzügyi forrás.

A folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 2 százalékára fog csökkenni jövőre az idén várható 6,2 százalékról, míg várhatóan a GDP több mint 4 százalékával fog csökkenni 2008 és 2009 között alapvetően a reál valutaárfolyam romlása és a lassabb növekedés miatt; a folyamatot főleg az import gyors csökkenése fogja kiváltani - szerepel a jelentésben.

"A nehéz globális környezetben és alacsony belső kereslet mellett a gazdaság feltehetően csak fokozatosan fog felépülni" - értékelte a Nemzetközi Valutaalap, amelynek hitelkeretéért cserébe a magyar kormány a költségvetési hiány csökkentését és a központi kiadások lefaragását vállalta.

A staff report azt is megállapította: Magyarország külföldi finanszírozási szükséglete magas marad annak ellenére, hogy jövőre meredeken zuhanni fog a folyó fizetési mérleg hiánya. Az országnak 2009 végéig várhatóan 39 milliárd euró teljes külső finanszírozásra lesz szüksége. Ennek egy részét a közvetlen külföldi beruházások, az EU-ból származó nettó pozitív tőketranszfer, a portfólió-áramlás, valamint a bankok és vállalatok külföldi forrásai fogják fedezni, így mintegy 20 milliárd euró finanszírozási rés marad.

Az IMF figyelmeztetett, hogy a monetáris politikának óvatosnak kell maradnia, mivel a jegybank a múlt hónapban 300 bázisponttal 11,5 százalékra emelte az irányadó kamatot. "Mivel fennáll annak a kockázata, hogy a globális forráshiány továbbra is lefelé nyomja a valutaárfolyamot (aminek inflációs következményei lehetnek), a monetáris politikának ébernek kell maradnia" - tartalmazza az értékelés.

Az IMF főigazgatója múlt héten elmondta, hogy az IMF kisebb szakértői küldöttséget meneszt decemberben Magyarországra, majd február környékén kerül sor a hitelprogram rendes felülvizsgálatára. Értékelése szerint az IMF-hitelkeret megnyitása óta "azt látjuk, hogy a piaci helyzet javulóban van" Magyarországon.

Az IMF két hete hagyta jóvá a magyar készenléti hitelkeretet. A Valutaalap október végén jelentette be, hogy Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kap, 17 hónapos készenléti hitelkeret formájában. A csomag részeként az IMF 15,7 milliárd dolláros (12,3 milliárd eurós) hitelkeretet biztosít, az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank pedig 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani.