Huszonhatmilliárd forint kutatásra

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Technológiai Programban stratégiai kutatás támogatására meghirdetett pályázat második szakaszában 50 pályázat nyert 26 milliárd forint támogatást - jelentette be Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a hétfői döntést  a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A pályázat második szakaszában szeptember 15-ig lehetett jelentkezni. Az eredetileg meghirdetett 16 milliárd forint keretet a következő évek terhére 10 milliárd forinttal megemelték a versenyképes gazdaság érdekeit szolgáló kutatások, valamint a kutatói helyek megőrzése érdekében.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az idén a Nemzeti Technológiai Programban meghirdetett pályázat első fordulójában 14 milliárd forint támogatást ítéltek oda, így a második forduló eredményét is figyelembe véve ebben az évben 77 projekt kap 40 milliárd forint kutatási támogatást.

Molnár Károly elmondta, hogy a második pályázati körben élettudományok, versenyképes ipar, versenyképes agrárium és élelmiszeripar, élhető és fenntartható környezet, védelmi és biztonsági kutatások témakörben lehetett pályázni.

A második fordulóban 171 pályamű érkezett, amelyek összesen 83,8 milliárd forint támogatási igényeltek.

Molnár Károly kitért arra, hogy a második kör 26 milliárd forint kutatás-fejlesztési támogatásához 8,22 milliárd forint saját erő társul, ezzel sikerült az innovációs forrásokon belül a vállalati szféra hozzájárulásának arányát emelni.