Még száguld a szlovák gazdaság

Vágólapra másolva!
Szlovákiában a harmadik negyedévben 7,1 százalékra lassult a második negyedévi 7,6 százalékról a gazdasági növekedés éves összehasonlításban, közölték a szlovák statisztikai hivatalban pénteken, előzetes becslésként. Az elemzők 7,0 százalékot vártak a harmadik negyedévről.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában a tizenkét havi infláció, EU-szabvány szerint számolva, októberben 4,2 százalékra lassult a szeptemberi 4,5 százalékról, közölték ugyancsak pénteken. Az elemzők éppen 4,2 százalékra számítottak októberről.

Az első negyedévben 8,7 százalékos volt a bruttó hazai termék (GDP) növekedése éves összehasonlításban, a tavalyi utolsó negyedévben 14,3 százalékos, tavaly egész évben átlagosan 10,4 százalékos. A tavalyi a legújabb rekord volt az önálló Szlovákia történetében a 2006-os, 8,3 százalékos ütem után. A szlovák kormány nemrég 7,0 százalékra rontotta az idei gazdasági növekedésre szóló előrejelzését az addigi 7,7 százalékról, a jövő évi kilátást pedig 4,6 százalékra vette vissza 6,5 százalékról.

Az Európai Bizottság már az áprilisban megjelent, tavaszi előrejelzésében is erre az évre 7,0 százalékos gazdasági növekedést jósolt Szlovákiának, ezt e hónap elején megerősítette, a jövő évre szóló előrejelzését viszont 4,9 százalékra rontotta 6,2 százalékról. Az Európai Bizottság 2010-re 5,5 százalékos GDP-többletet jósol most Szlovákiának.

Hirtelen lassulhat a tempó

A nagy autóipari beruházások bázishatásának elmúltával - és a nyugati piacok szűkülése miatt - továbbra sem jók a kereskedelmi adatok, lassítják a növekedést. A GDP-számításhoz figyelembe vett szlovák export éves növekedése a második negyedévben 8,7 százalékra lassult az első negyedévi 12,4 százalékról. Közben az import bővülése csak 9,0 százalékosra lassult, miután, 14,2 százalékos többlettel, már az első negyedben is meghaladta az export fejlődését.

Tavaly még fordított volt az ábra: az export 16,0 százalékkal, a behozatal 10,4 százalékkal bővült. A helyzet tovább rosszabbodhat, mivel a szlovák ipar- hasonlóan a cseh iparhoz - erősen túlsúlyos az autógyártásban. A német Volkswagen, a francia PSA Peugeot-Citroen és a dél-koreai Hyundai-Kia beruházásai nyomán Szlovákia arányosan - egy lakosra számítva - a világ legnagyobb autógyártó országa lett, ezért érezhetőbb fájdalmat okozhat az európai autópiac újabban meredek visszaesése.

Az infláció egyenetlenül alakult az idén Szlovákiában. Az év vége felé érvényesülni látszik a papírforma: részint a bázishatás, részint az olajtermékek olcsóbbodása, részint a gazdasági növekedés Szlovákiában is megkezdődött lassulása matt a drágulás most már enyhül, de üteme még mindig kétszerese a tavalyinak. Most októberben 4,2 százalékos, tavaly októberben 2,4 százalékos volt a tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint. Az infláció tavaly ősz óta gyorsult fel Szlovákiában is, részint külső okból, az energia és az élelmiszerek világszintű drágulása miatt, részint az EU-konvergencia jegyében a hatósági árak emelése miatt is.

Kamatcsökkentéssel élénkíthet a jegybank

Az infláció és a GDP-növekedés együttes lassulása segítheti a Szlovák Nemzeti Bankot abban, hogy aggodalom nélkül csökkentse alapkamatát. Ez kényszerű is: év végén is összhangban kell majd lennie az Európai Központi Bank (EKB) szintjével, mivel Szlovákia január elsejétől az euróövezet tagja lesz. Az EKB a múlt héten fél százalékponttal 3,25 százalékra csökkentette alapkamatát.

A Szlovák Nemzeti Bank a legutóbbi rendes kamatértekezletén, október végén fél százalékponttal, majd most kedden rendkívüli intézkedéssel újabb fél százalékponttal éppen 3,25 százalékra vitte le alapkamatát, a kéthetes repót. Ha az EKB - amint a piacon biztosra veszik - decemberben is folytatja az enyhítést, akkor a szlovák központi bank is kénytelen lesz ezt követni. A szlovák alapkamat a tavaly áprilisi, negyed százalékpontos csökkentés óta, 4,25 százalékon, most október végéig változatlan volt.

.