Áfakulcs-csökkentés a brit gazdasági csomagban

Vágólapra másolva!
Jelentős brit gazdaságélénkítő csomagot mutatott be Gordon Brown miniszterelnök, hogy az ország kilábaljon az 1991 óta először előforduló recesszió helyzetéből. A csomagban többgek között az áfakulcs csökkentése is szerepel (méghozzá az EU által engedélyezett minimális szintre). A teljes csomag 25,6 milliárd fontba (38,7 milliárd dollárba) kerül, amit a kormány kiadáscsökkentéssel igyekszik előteremteni - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában december 1-jétől 2,5 százalékponttal 15 százalékra, az Európai Unió által engedélyezett legalacsonyabb szintre szállítják le az általános forgalmi adó kulcsát, közölte Alistair Darling brit pénzügyminiszter hétfőn a parlamentben. Németország és Franciaország nem követi a brit példát.

A brit pénzügyminiszter hétfői bejelentése szerint az alacsonyabb áfa-kulcs 13 hónapig, a jövő év végéig lesz érvényben, célja, hogy lökést adjon a gazdaságnak, a fogyasztókat vásárlásra ösztönözze. Az áfa-csökkentés a brit költségvetés bevételét 12,5 milliárd fonttal csökkenti.

Nem követik a példát a kontinens nagyjai

Németország és Franciaország nem követi Nagy-Britannia példáját, és nem csökkenti az áfa-kulcsot, mondta Párizsban Angela Merkel német kancellár, miután találkozott Nicolas Sarkozy francia elnökkel. Az áfa csökkentése nem a megfelelő válasz a gazdaság bajaira Németország és Franciaország számára, fejtette ki Merkel. A német kancellárasszony hozzátette, hogy további konzultációkat fognak tartani arról, hogyan lehet célzott támogatáshoz juttatni a gazdaságot. Németországban tavaly januárban 0,3 százalékponttal 19 százalékra emelkedett az áfa.

EIB-kölcsön a brit bankoknak és további adókedvezmények

A brit áfa-csökkentés széleskörű intézkedéssorozat része. A vállalatok és a magánszemélyek számára meghosszabbítják az adó részletekben való törlesztésének idejét, a kisebb jövedelmű, 22 millió adófizető számára jövőre 120-ról 140 fontra emelik az adójóváírást, elhalasztották a kisvállalkozások társasági adójának emelését a jövő év utánra, javították a veszteséges kisvállalkozások számára az adó-visszatérítés lehetősét azzal, hogy évi 50 ezer font veszteségig ezentúl nem a megelőző egy év, hanem a megelőző három év nyeresége alapján lehet visszatérítést kapni.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 4 milliárd font kölcsönt adjon brit bankoknak továbbhitelezésre a kis- és közepes vállalkozásoknak, kötelezték az állami tőketámogatásban és garanciákban részesülő brit bankokat a hitelfeltételek tavalyi szintre való visszaenyhítésére a kis- és közepes vállalkozások számára, külön állami alapot alakítanak kedvezményes hitelnyújtásra kisvállalkozásoknak egymilliárd font erejéig.

Dohány- és alkoholadóból finanszíroznák

Az intézkedések ellensúlyozására emelik a dohány és az alkohol jövedéki adóját, az évi 100-140 ezer font jövedelműek számára 2010. áprilistól csökkentik, az évi 140 fontnál többet keresők számára megszüntetik a személyi adójóváírást, 2011. áprilistól pedig az évi 150 ezer fontnál többet keresők számára új, magasabb, 45 százalékos adósávot vezetnek be. 2011. áprilistól fél százalékponttal emelik a társadalombiztosítási hozzájárulást mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára, de emelik a jövedelemhatárt, így az évi 20 ezer font alatt keresők nem fognak többet fizetni, mint most.

Hárommilliárd fontnyi, tervezett állami beruházást 2010/2011-ről előre hoznak a jövő évre. A következő három év alatt 35 milliárd fontot akarnak megtakarítani a költségvetésben a hatékonyság növelése révén, ismertette a részleteket a brit pénzügyminiszter.