Vágólapra másolva!
Erősebb ingadozás után, lefelé irányuló mozgással fejezte be a napot csütörtökön a vezető nyugat-európai tőzsdék egy része, de több index megtartotta nyereségét. Változatlanul pesszimizmus uralta a piacokat, mivel a világgazdaság kilátásai rosszabbodnak, ez pedig megtépázza majd a legtöbb vállalat eredményét.
Vágólapra másolva!

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300 indexe a napot 850,22 ponton, előző napi zárása alatt 0,4 százalékkal, kéthetes mélypontot elérve fejezte be. Veszteségét részben pénzügyi, részben nehézipari, elsősorban nyersanyagipari részvények árfolyamveszteségei okozták.

Londonban az FTSE-100 vezető részvényindex 4169,21 ponton zárt, szerdához képest 0,31 százalékos süllyedéssel. A nagyobb zuhanást a British Telecom 8,9 százalékos és az Old Mutual biztosító 9,3 százalékos emelkedése akadályozta meg. A bányaipari részvények közül az Antofagasta, a pénzügyiek közül a Standard Chartered bank árfolyama esett nagymértékben, 6,94 és 8,23 százalékkal. A British Land ingatlanos papír ára is csaknem 6,4 százalékot zuhant.

A frankfurti DAX-30 index napközben erősen nyereséges volt, és a napot is sikerült 0,62 százalékos javulással, 4649,52 ponton zárnia, annak ellenére, hogy hivatalossá vált: Németország recesszióban van. Két nagy banki részvény, az Allianz (-3,03 százalék) és a Deutsche Bank (-3,16) azért itt is nagyot zuhant, a Metro-részvény pedig egyenesen 9,9 százalékot vesztett.

Egyes ipari részvények azonban megtáltosodtak, 6,63 százalékkal drágult a BMW, 4,67 százalékot ugrott fel a Siemens, csaknem 3,8 százalékkal ment fel a Fresenius orvostechnikai cég, és 3 százalékkal a Deutsche Telekom árfolyama.

Párizsban többször változott az irány, a CAC-40 vezető tőzsdemutató végül 1,1 százalékos emelkedéssel, kereken 3269 ponton zárt.