Több évtizedes csúcson az amerikai munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Újabb kellemetlen amerikai makrogazdasági adatokat tettek közzé csütörtök délután: a vezető amerikai gazdaságkutató konjunktúraindexében jelzett számottevő romlást, a kormányzat a foglalkoztatottságban. Utóbbi tendencia az előzetes várakozásokat is alulmúlja.
Vágólapra másolva!

November második hetében 27 ezerrel nőtt az előző héthez képest az először munanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban. Az 542 ezres adat 1992 óta a legmagasabb az országban - számolt be a kormányzati adatok közzétételéről a MarketWatch.

A négyhetes átlag ezzel 506 500 ra ugrott, ami csaknem 16 ezerrel magasabb az előző havi értéknél. Ez több mint negyedszázados csúcs: legutóbb 1983 januárjában regisztráltak hasonló állapotot.

A tartósan segélyezettek száma átlépte a négymilliót, a hosszú távú munkanélküliek arányát mérő négyhetes átlag pedig 3,86 milliónyi állástalant mutat.

Mindez az elemzők által vártnál számottevően rosszabb helyzetet mutat. Az év eleje óta már 1,2 milióan veszítették el a munkájukat az Egyesült Államokban, a munkanélküliek aránya októberben 6,5 százalék volt.

Romlanak a kilátások

A délután folyamán a Conference Board amerikai gazdaságkutató csoport közzétette októberi vezető konjunktúramutatóját (leading indicators), amely elsősorban az elkövetkezendő fél év kilátásaira vonatkozó jelzőszám. A mutató 0,8 százalékpontos csökkenéssel 99,6 pontra ment le. Szeptemberben még 0,1 százalékkal nőtt, bár előtte a nyári hónapokban az októberi adathoz közeli gazdasági visszaesést jelzett.

A vártnál valamivel nagyobb októberi "romlást" elsősorban a részvényárak, az építési engedélyek és a fogyasztói várakozások negatív irányzatával indokolták, illetve a gazdaság zsugorodásának gyorsulása.