Felcsuti: Túlfogyasztás miatt szenved az ország

Vágólapra másolva!
Nem a devizahitelek magas aránya tette sérülékennyé Magyarországot, hanem a túlzott fogyasztás - jelentette ki Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke egy hétfői konferencián. A gazdaság minden szereplője eladósodott, ami a belföldi megtakarítások alacsony szintje miatt technikailag csak importált forrásokból tudott megvalósulni. Anticiklikus politikára a bankvezér szerint nincs mód, mert az ahhoz szükséges pénzt elfogyasztotta az ország.
Vágólapra másolva!

Felcsuti Péter az Institute for International Research (IIR) konferenciáján az ICEG tudományos munkatársának, Pellényi Gábornak az állítására reagált, aki azt mondta: nem a lakosság eladósodásának mértéke, hanem a devizaarány okozza a problémát, s ezért mindenki egyaránt felelős.

Felelősöket és vitatható döntéseket mindig lehet találni, ennél azonban izgalmasabb kérdés Felcsuti Péter szerint az, hogyan valósulhatott meg az elmúlt tíz évben olyan gazdaságpolitika, amely a jövőbeni jövedelem elköltésére épült.

A bankok a gazdaságpolitikai irányvonalat követték

Ha a gazdaságpolitika a fogyasztás terén nyit lehetőségeket, a bankok nem nagyon tehetnek mást, mint hogy "rámozdulnak" erre. Ha az elmúlt tíz évben erőteljes beruházás- és exportösztönző gazdaságpolitika valósult volna meg Magyarországon, ami ezzel párhuzamosan a megtakarításokat ösztönözte volna, az összes szereplő - beleértve a magyar bankszektort - ebbe az irányba ment volna. A kereskedelmi bankok azzal a lehetőséggel éltek, amit a piac kínált nekik, ezért nem érheti szemrehányás őket - jelentette ki.

Felcsuti Péter hangsúlyozta, hogy a magyar bankrendszer az elmúlt tíz évben eredményesen működött, sikeresen növekedett, s ezzel hozzájárult a konvergenciafolyamathoz, a magyar gazdaság felzárkózásához. A pénzügyi szektor penetrációja jelentősen nőtt, a mérlegfőösszeg és a hitel aránya megduplázódott a bruttó hazai termékhez (GDP) mérten, a bankszektor tevékenysége nyereséges volt, adófizetését növelte. A kereskedelmi bankok az elmúlt évtizedben folyamatosan beruháztak, nagy munkaadóvá váltak, nem kivonták a tőkét, hanem visszaforgatták - emlékeztetett.