Fékre lépett Lengyelország

Vágólapra másolva!
Lengyelország gazdasági növekedése a harmadik negyedévben 4,8 százalékra lassult a második negyedévi 5,8 százalékróle az egy évvel korábbi bázisidőszakhoz viszonyítva, közölték a lengyel statisztikai hivatalban pénteken első becslésként. Az elemzők átlagosan 4,7 százalékot vártak.
Vágólapra másolva!

Slawomir Skrzypek jegybankelnök magánvéleménye az, hogy a GDP-növekedés jövőre elmaradhat még a központi bank hivatalos jóslatában szereplő 2,8 százaléktól is. Az inflációt is csökkenni várják, decemberre évi 4 százalék alá. Mindennek alapján a tagok értésre adták, hogy hamarosan további kamatcsökkentés várható a gazdaság támogatására.

A Lengyel Nemzeti Bank e héten, a szerdai kamatértekezletén negyed százalékponttal 5,75 százalékra csökkentette alapkamatát, alaposan meglepve a piacot, mert a pénzügypolitikai tanács tagjainak korábbi nyilatkozatai egyértelműen változatlanságot sugalltak. Többnyire úgy nyilatkoztak még egy héttel ezelőtt is, hogy az infláció még nincs leküzdve, és a zlotyi a nyugati kamatcsökkentések ellenére gyengül, úgyhogy a sietség csak rontaná a hamaros euróövezeti csatlakozás esélyét. A gazdasági növekedési adatok előzetes ismeretében azonban szemlátomást megváltozott a tanács többségének véleménye.