Esik az OTP, nem megy az állampapír

Vágólapra másolva!
Hétfőn délután 3 órakor több t 5 és fél százalék körüli veszteséggel ismét jóval 3000 forint alatt (2870 forintért) kereskedtek az OTP részvényeivel, az állampapírpiacon pedig két és félszer annyiért akartak megszabadulni értékpapírjaiktól, mint amennyiért az MNB visszavásárolt. Magyarország tehát jelenleg nem a külföldiek kedvenc befektetési célja.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Pálmai Pallag Dávid, a Raiffeisen elemzője jelezte, hogy a külföldiek részéről nem agresszív de mennyiségében jelentős eladói nyomás érkezik az értékpapírpiacra és az állampapírpiacra egyaránt. Az MNB hétfőn 50 milliárd forint értéjkben vásárolt vissza saját maga által kibocsátott papírokat, eladói oldalon viszont 122 milliárd forint volt a kínálat.

A szakértő szerint ez az országgal szembeni általános pesszimizmussal magyarázható. Az OTP a leglikvidebb részvény, így a makrogazdasági helyzetre könnyen reagál. Ráadásul a bankpapírok kilátásai egyébként sem a legjobbak - mondta Pálmai Pallag Dávid.

A Raiffeisen elemzője azt is hozzátette, hogy a befektetőknek nem tett jót a Moody's és a Fitch leminősítése sem, azért alakulhatott ki a világ tőzsdéivel ellentétes trend.

Nyugat-Európában eközben tartják az indexek a kereskedés első félórájában szerzett nyereségeket, az FTSE (London), a DAX (Frankfurt) és a CAC (Párizs) is 2,5 százalék körüli nyereséget mutat. Ezzel szemben a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX egy szzalék körüli veszteséget mutatott másfél órával zárás előtt.