Idén a gyulai vár "indult" az érmevébén

Vágólapra másolva!
Tavaly nagy sikert könyvelhetett el Magyarország érmefronton. Az amerikai Krause Publications által meghirdetett érme-világbajnokság verseny közönségdíját ugyanis az 1956-os forradalom emlékére kibocsátott ötvenforintos érme nyerte. Az idén is kiírták a versenyt, a magyar színeket a gyulai várról készült érme képviseli. A Magyar Nemzeti Bank pénteken tette közzé jövő évi emlékérme-kibocsátási tervét, várhatóan hét érme jelenik meg. Ha van kedve, szavazzon a legszebbre!
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank a mindennap használatos fizetőeszközök mellett emlékpénzek kibocsátásával is foglalkozik. A sort 1948-ban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc centenáriuma tiszteletére megjelent ezüstérmesor nyitotta, az elsősorban numizmatikai célú emlékpénz-kibocsátás 1968 óta vált rendszeressé.

A szóban forgó, jellemzően aranyból vagy ezüstből készülő emlékpénzekkel névértékben lehet fizetni, de ennél jóval nagyobb értéket képviselnek. (1980 óta nem nemesfémből készített emlékpénzek is gyarapítják törvényes fizetőeszközeink sorát.)

Az idén jó évet zárt a jegybank "érmeüzletága": szinte az összes - korlátozott számban - kibocsátott érme gazdára talált a megjelenés után három hónapon belül. Az új érmék forgalmazásának árbevétele 2008-ban meghaladta a félmilliárd forintot, ebben főszerepet játszott a Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója tiszteletére kibocsátott 50 ezer forint névértékű emlékpénz sikere. Az idén a "Tokaji Történelmi Borvidék" ezüstérme zárta a sort, és mivel egy nemzetközi gyűjtői programban is szerepel, ezért ebből közel hatezer darab külföldön talált gazdára - tájékoztatta az [origo]-t a jegybank.

Az érmék népszerűségére jellemző, hogy a tokaji borvidék tiszteletére készített érme november 4-én jelent meg, és nem egészen egy hónap alatt már közel 15 ezer darab fogyott belőle. A "Pekingi Nyári Olimpia" ezüstérmét szintén többezres példányszámban - exportra is - értékesítette az emlékérméket gyártó Magyar Pénzverő, mivel az olimpia is igen népszerű nemzetközi gyűjtői téma. Az aranyérméből 5 ezer, az ezüstökből 50 ezer, a színesfémből 23 ezer fogyott.

Az értékesítési sikereken túl tavaly nemzetközi elismerésben részesült Magyarország, így jegybank. Az amerikai Krause Publications kiadó hosszú évek óta hirdeti és szervezi az év érméje pályázatát. A kiadó által felállított szakértői csoport több kategóriában választja ki az év érméje címre méltó érméket. A kiadó 2007-ben első alkalommal - internetes szavazás formájában - közönségdíjat is kiosztott. Ezt a díjat az '56-os 50 forintossal Magyarország nyerte.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A világbajnok érme, és az elmúlt években kibocsátott, illetve a jövőre megjelenő pénzek galériája.

Az érmeversenyre a tárgyévet megelőző év kibocsátásait lehet nevezni. Idén a szakértők értékelése alapján három magyar jelölt is szerepel a végső döntésre kiválasztottak között: legjelentősebb történelmi esemény kategóriában az Adorján János által megálmodott, első magyar tervezésű és összeszerelésű repülőgépet, a Libellét bemutató színesfém szögletes érme - tervezője: Bitó Balázs - kapott jelölést. A legszebb standard ezüstérmék versenyében a "Magyar várak sorozat" gyulai várat ábrázoló - Kiss György szobrászművész tervezte - ezüstpénz indul.

Idén is lesz közönségdíj, ezt az az érme nyeri el, amelyre a legtöbben szavaznak az interneten. Ebben a kategóriában ugyancsak a gyulai várat ábrázóló érme indul magyar színekben, és 15 versenytársa lesz. (A közönségszavazat a NumisMaster.com weboldalán adható a http://www.numismaster.com címet megnyitva, a "Coin of the year" blokkban a "Vote now" gombra kattintva adható le. A szavazómodul a szavazat leadásához személyes regisztrációt kér. A "Register now" alatt lehet regisztrálni és az e-mailben kapott felhasználónév és jelszó segítségével a numismater honlapjára visszatérve a szavazatot leadni. Az Év Érméje pályázat eredményét a 2009 február első hétvégéjén rendezendő World Money Fair nemzetközi érmekiállítás és vásár keretében hirdetik ki.) Jó esetben a címvédőt egy magyar pénz válthatja le.

Pénteken egyébként a Magyar Nemzeti Bank közzétette, hogy jövőre milyen emlékpénzeket dob piacra. A tervek szerint az első érme Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából május 5-én jelenik meg. A magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozat Bánki Donát születésének 150. évfordulója alkalmából június 6-án bővül. Szeptember 6-án folytatódik az egyházi építészet remekeit ismertető sorozat is, amely ezúttal a budapesti Dohány utcai zsinagógát örökíti meg.

A magyarországi világörökséget bemutató sorozat ezúttal Budapesttel bővül, szeptember 24-én. A 2009-es Kazinczy-emlékév alkalmával a jegybank egy arany és egy ezüst emlékérmével is tiszteleg a nyelvújító költő emléke előtt. A 2009-es emlékérmék sorát a Kálvin János születésének 500. évfordulója alkalmából kibocsátandó érme zárja, amely a reformáció ünnepén, október 31-én kerül piacra.

Itt szavazhat arról, hogy Ön szerint melyik a legszebb a jövőre megjelenő emlékérme (a képekre kattintva nagyban is megnézheti őket):

100 éve született Radnóti Miklós

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

192601outform.html400350

150 éve született Bánki Donát

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

192602outform.html400350

150 éve alapították a Dohány utcai zsinagógát

Forrás: [origo]

192603outform.html400350

Budapest, a Világörökség része

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

192604outform.html400350

250 éve született Kazinczy Ferenc (arany)

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

192605outform.html400350

250 éve született Kazinczy Ferenc (ezüst)

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

192606outform.html400350

500 éve született Kálvin János

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

192607outform.html400350