Emelkedéssel zárta a hetet Nyugat-Európa

Vágólapra másolva!
Elsősorban az olajipari részvényeknek köszönhetően zárt emelkedéssel Nyugat-Európa - olvasható a jelentésekben. A vezető európai tőzsdeindexekre az olaj drágulása hatott elsősorban, a nagyobb emelkedést a kedvezőtlen amerikai hírek, elsősorban az ottani kiskereskedelem gyenge teljesítménye húzta vissza. A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300 indexe nem hivatalos adat szerint 1 százalékkal  860,76 pontra ment fel a nap végére, de napi csúcsa csaknem 20 ponttal volt ezen érték felett.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A londoni tőzsde FTSE-100 indexe pénteken 1,53 százalékkal 4232,97 pontra emelkedett. Az olajipari papírok közül a BP Amoco és a Shell is 3,6 százalékkal drágult, hasonló árfolyamemelkedést ért el az Aviva biztosító részvénye is. Az energiaipari részvények jó szereplését illusztrálta, hogy a Cairn Energy ára 5,3 százalékkal ment fel. Nagyobb vesztesek voltak a csütörtökön még jócskán drágult HBOS pénzügyi részvény, valamint a Marks and Spencer (-3,83 százalék).

Frankfurtban a DAX-30 mutató 1,31 százalékkal erősödött. Ezzel 4710,24 pontig jutott. Elsősorban a Continental gumiipari részvény 27 százalékos drágulása támogatta az emelkedést, amit az EU áldása okozott, hogy a Schaefler csoport megveheti a céget. Az Allianz is drágult 4 százalékkal, az RWE energiaszolgáltató csaknem 5 százalékkal, viszont vesztes volt a BMW (-2,95 százalék).

A párizsi tőzsde CAC 40 mutatója 0,67 százalékos emelkedéssel 3291,47 ponton zárt.