Fieszta a tőzsdéken, az OTP viszi a budapesti pálmát

Vágólapra másolva!
Meredek emelkedőre kerültek hétfőn a részényindexek. Az erős vételi nyomást aztuán alakult ki, hogy az amerikai kormány bejelentette, a Citigroup segítségére siet. Budapesten is jó a hangulat, a vezető papírok közül az OTP hat százalékkal drágult.
Vágólapra másolva!

Az USA pénzügyi kormányzata hétfőn bejelentette, hogy 20 milliárd dolláros részesedést szerez a Citigroupban, és 306 millió dollár erejéig garanciát vállal az óriásbank kinnlévőségeire.

Az amerikai pénzügyi vezetés jelezte azt is, mindent megtesz a helyzet stabilizálása érdekében. A piacoknak kitörő örömmel fogadták a bejelentést.

Jókora plusz

A legfontosabb európai mutatók vaskos pluszt termeltek a hétfői kereskedés első felében. A londoni Footsie megduplázta a rajt utáni előnyét, nem sokkal magyar idő szerint 12 óra előtt 4,4 százalékos többletnél tartott.

A frankfurti DAX ezzel párhuzamosan a 3,4 százalékos pluszt termelt, a párizsia CAC pedig közel 5 százalékkal gyarapodott. A különböző tőzsdei cégek közül nem meglepő módon a pénzügyi szektor képviselői szerepelnek a legjobban.

Vastag pluszban az OTP

Budapesten is remek a hangulat, a múlt héten - a pénteki 0,7 százalékos erősödés ellenére - 8,1 százalékkal leértékelődő BUX hétfőn délután fél háromkor 11 421 pontnál járt, ami több mint 5 százalékos többletet jelent.

A vezető papírok közül az OTP viszi a pálmát, a bankpapír több mint 8,2 százalékkal 2520 forintra drágult. A Magyar Telekom 3,2 százalékkal 548 forintra erősödött, a Mol jegyzése 4,3 százalékkal 9170 forintra, a Richter kurzusa pedig 4,3 százalékékal 25 520 forintra hízott.

Erősödő forint, váratlan kamatcsökkentés

A magyar deviza a nap folyamán erősödött és a 14 órakor váratlanul bejelentett 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentés ezt a folyamatot csak átmenetileg tudta megállítani, így a forint fél háromkor már 260 alá került az euróval szemben.

A jegybanki kamatcsökkentésre egyetlen szereplő sem számított, így "alapesetben" a forintnak gyemngülnie kéne. A Citibank megmentése és az ezt követően kedvezőre forduló makrogazdasági hangulart minden kockátzatos befektetési fajtának kedvez.

Nyugvópont a fejlődő piacokon?

Kuti Ákos, a Cashline részvénypiaci elemzője úgy foglamazott, hogy "buli van" a piacokon. A befektetők megnyugodtak, a short pozíciók zárásra kerülnek, és az összes kockázatosabb befektetési formába jön vissza a pénz a biztosabb német kötvényekből. Egész Közép-Európaában emelkednek a tőzsdék, mert a magasabb hozam reményében jön vissza a tőke a régióba az októberi nagy pánik után.

A kamatcsökkentés még jobbat tett a részvénypiacnak, hiszen így a hitelkondíciók nis kevezőbbek lehetnek. Kuti Ákos azt mondta, hogy ha a nyugalom megmarad, akkor év végéig benne van a részvénypiacban egy tízszázalékos emelkedés lehetősége is.

Hosszabb távon a január végi és februári gyorsjelentési szezon lehet a következő nagyobb támaszkodásiu pont, hiszen ekkor látnak napvilágot a vállalati profitok és prognózisok, amik suzámokban mérhető adatokkal támogatják a tőzsdei kereskedést.