Első fokon pert nyert a Mol a PSZÁF ellen

Vágólapra másolva!
A bíróság szerint nincs igaza a pénzügyi felügyeletnek abban, hogy a Mol tavaly bennfentes kereskedést folytatott volna saját papírjaival. Az ítélet nem jogerős, a PSZÁF még nem reagál.
Vágólapra másolva!

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság az október 31-én kihirdetett - nem jogerős - ítéletével hatályon kívül helyezte a pénzügyi felügyelet határozatát arról, hogy a Mol Nyrt. megsértette a tőkepiaci törvénynek a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó szabályait. A bíróság a hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI érdeklődésére annyit közölt, a felügyelet az ítélet írásos változatának kézhezvétele után alakítja álláspontját az esetleges további jogi lépésekről.

A felügyelet még tavaly decemberben bírságolta meg összesen 48 millió forintra a Molt a bennfentes információk nyilvánosságra hozatalára vonatkozó egyes szabályok, valamint a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése miatt. A Mol nem értett egyet a felügyelet határozatával, ezért bírósági eljárást kezdeményezett.

A PSZÁF piacfelügyeleti eljárást folytatott a Mol részvényeire 2007. június 15-ét követő időszakban kötött ügyletek tárgyában. A 2007 decemberében zárult vizsgálat megállapította, hogy a Mol elmulasztotta az MFB Invest Zrt.-vel kötött részvénykölcsönügylet, valamint az IES-, és a TIFON-akvizíció kapcsán felmerült bennfentes információt haladéktalanul közzétenni.

A PSZÁF a vizsgált ügyletekkel kapcsolatban azt is megállapította, hogy a Mol bennfentes időszakban, bennfentes információ birtokában, saját részvény vásárlására adott megbízásaival megsértette a tőkepiacról szóló törvény bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.