A Dow Jones rángatta a nyersanyagárakat

Vágólapra másolva!
A kőolaj ára New Yorkban több mint két dollárral emelkedett, Londonban a Brent olajfajta legközelebbi, decemberi ára mintegy 40 centtel csökkent csütörtökön. Az arany továbbra is egyre olcsóbb.
Vágólapra másolva!

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 2,08 dollárral 58,24 dollárra nőtt. Eközben az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 38 cent gyengüléssel 51,99 dolláron fejezte be a napot.

A WTI ára igen széles sávban mozgott, röviddel a kereskedés leállítása előtt még közel egydolláros veszteségen volt, amikor a New York-i értéktőzsdén a DJIA indexe 300 pontot meghaladó mértékben esett. A DJIA mutatója azonban szinte pillanatok alatt a pozitív oldalra került az idei mélypontot elérése után, és ezt követte az olajár is. Erősítette a kőolaj árát az OPEC elnökének bejelentése is, mely szerint az olajkartell rendkívüli ülést tart november 29-én Kairóban.

A kőolaj ára mintegy 10 dollárral esett azóta, hogy a múlt hónapban termelésének napi 1,5 millió hordós csökkenéséről döntött az OPEC. Egy név nélkül nyilatkozó OPEC-forrás azt mondta, hogy a november végi ülésen a termelés további, napi egymillió hordós visszafogásáról születhet megállapodás.

A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a decemberi lejáratú arany ára unciánként 13,30 dollárral 705,00 dollárra hanyatlott. A napi mélypontot akkor érte el, amikor a DJIA 300 pontot meghaladó veszteségen állt. Később, mikor a tőzsdemutató vesztesége jelentősen mérséklődött, az arany ára is elrugaszkodott a mélypontról.