Vágólapra másolva!
Egyre erőteljesebben érinti Európát a globális pénzügyi válság, ami kihatással van az egyes országok hitelminősítésére - áll a Coface kedden ismertetett elemzésében. A hitelminősítéssel és hitelbiztosítással foglalkozó cég Nagy-Britannia és Írország adósosztályzatát A1-ről A2-re, Izlandét két kategóriával vitte le, A3-ra. A cég figyelő listára helyezte Olaszországot, Franciaországot és Hongkongot.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az elemzés szerint a válság leginkább az iparilag fejlett országokat érintette, az elmúlt negyedben Nyugat-Európában jelentősen nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos kockázat. Az Egyesült Államokat már 2007 áprilisában negatív figyelő listára tette a Coface, amit 2008 elején az adóosztályzat A2 kategóriába való leszállítása követett.

Nagy-Britanniában, Írországban és Izlandon egyértelműen az ingatlanszektor erős visszaesés okozta a válságot. Nagy-Britanniában 14 százalékkal nőtt a csődeljárások száma az idei év első felében az egy évvel korábbihoz képest, Írországban 75 százalékos volt a növekedés, Izlandon a válság gyakorlatilag az egész bankrendszert ledöntötte a lábáról.

Olaszországban és Franciaországban a fogyasztói bizalom hanyatlása és a hitelszűke fékezik a vállalatok növekedését. A hitelminősítő Svájcot és Németországot még stabilnak tartja.

Az idei év első kilenc hónapjában 36 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója a Coface számításai szerint az egy évvel korábbihoz képest (Magyarországon a növekedés 10 százalék volt).

A cég azzal számol, hogy a válság legalább másfél évig - vagy akár két évig - is eltarthat.