Az olaj 19 havi mélypontra süllyedt

Vágólapra másolva!
Négy és fél dollárral, 61 dollárra New Yorkban csütörtökön. Ez 19 havi mélypont a Bloomberg hírügynökség szerint. Az árgyengülés oka a globális gazdaság gyengülése volt.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 4,44 dollár gyengüléssel 57,43 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 4,53 dollárral 60,77 dollárra süllyedt - ez utóbbi jelent másféléves mélypontot a Bloomberg és a MarketWatch szerint egyaránt.

A globális gazdasági válságot jól tükrözi, hogy csütörtökön a brit központi bank (BoE) másfél százalékponttal, az Európai Központi Bank (EKB) fél százalékponttal csökkentette az alapkamatot a gazdaság élénkítésére.

Eközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt közölte, hogy a második világháború vége óta jövőre először csökken a fejlett országok hazai összterméke. Októberben az IMF még 0,5 százalékos jövő évi gazdaságnövekedést várt a fejlett országokban. Ezt most 0,3 százalékos csökkenésre változtatta.