Államosították a Royal Bank of Scotlandot

Vágólapra másolva!
A brit mentőcsomag keretében nem érdeklődött egy befektető sem a Royal Bank of Scotland iránt, ezért kénytelen volt magához venni a brit állam.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Hosszú évtizedek óta nem volt példa arra, hogy brit kormány államosítson egy bankot, a pénzügyi válság miatt azonban most kénytelen volt ilyen lépést tenni. A bankoknak kidolgozott mentőcsomag keretében kibocsátott új részvények iránt senki nem érdeklődött, ezért azokat az állam jegyezte le, és így 57,9 százalékos többségi tulajdonba került, mintegy 20 milliárd font ellenérték fejében.

A jegyzést eredetileg a már részvényekkel rendelkezőknek szánták, tehát eleinte zártkörű volt, azonban így a felkínált papíroknak mindössze 0,24 százaléka kelt el. Alistair Darling brit pénzügyminiszter már a program indulásakor hangsúlyozta: nem költségvetési ajándékról van szó, hanem időleges befektetésről.

Hatalmas brit csomag

A múlt hónapban indult minden idők legnagyobb, kiegészítő elemeivel együtt összesen 500 milliárd font elvi értékű nagy-britanniai bankmentő programja, amelynek keretében más brit nagybankok is többségi állami tulajdonba kerülhetnek. A költségvetésből kisegítendő pénzintézetek vezetői egyelőre nem kapnak prémiumot.

A brit bankmentő programon belül az 50 milliárd fontnyi költségvetési tőkejuttatási keretet a Bank of England - a brit jegybank - legalább 200 milliárd font, rövid távú likviditásnövelő hitelfinanszírozással egészíti ki. Emellett a brit kormány - a bejelentett lépések talán legfontosabb elemeként - az alapcsomaggal egyező értékig terjedő garanciát is vállal a bankközi piacon forgalmazott likviditásra, vagyis a mentőterv elvi összértéke így eléri az 500 milliárd fontot, az éves brit GDP-érték jóval több mint egyharmadát.

Mervyn King, a Bank of England kormányzója nem sokkal a program bejelentése után, vezető brit üzletemberek előtt tartott drámai hangvételű előadásában kijelentette: a brit bankrendszer az I. világháború kezdete óta nem volt olyan közel az összeomláshoz, mint a múlt hónap elején, az amerikai Lehman Brothers befektetési bankóriás bukását követő piaci pánik idején, és ezért volt szükség "radikális lépésekre a bankszektor túlélése érdekében".