Állami alappal védekeznek a franciák

Vágólapra másolva!
A francia stratégiai vállalatoknak az esetleges külföldi felvásárlástól való megvédésére létrehozott önálló francia állam alap 20 milliárd eurós alaptőkével fog rendelkezni - jelentette be csütörtökön Nicolas Sarkozy francia államfő az ország nyugati részében található Montrichard-ban, az EADS európai légi-, űr- és védelmi konzorcium egyik bedolgozó üzemében tett látogatásán.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

"A válságból lehetőséget kívánunk teremteni a fejlődéshez ... Mivel a bankok tartózkodóak és nem fektetnek be, mi fogunk finanszírozni" - hangoztatta a francia elnök.

Sarkozy egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy a recessziótól tartó francia gazdaság támogatására és a munkahelyek megvédésére egy "állami intervenciós alap" létrehozásáról döntött, de annak megvalósításáról mostanig folytak a tárgyalások.

Nagy cégek megmentése a cél

A francia "Befektetési stratégiai alap" feladata a pénzügyi válság miatt nehézségbe került olyan francia "stratégiai" cégek megsegítése lesz, amelyekről feltételezhető, hogy állami támogatás nélkül külföldi ellenőrzés alá kerülhetnek.

A Le Monde című napilap értesülése szerint a bejelentett 20 milliárd euróból egyelőre csak 6 milliárd eurónyi likvid tőke áll azonnal rendelkezésre (3 milliárd a francia állami tulajdonban lévő Caisse de Dépots (CDC) bank részéről és 3 milliárd közvetlenül a költségvetésből), a további 14 milliárd eurót kölcsönből biztosítja az állam.

Sárközy szerint stratégiai fontosságú, a szakértők szerint semmiség a csomag

Az alapon keresztül az állam kisebbségi részesedést biztosít magának a párizsi tőzsdén jegyzett nagyvállalatokban, hogy külföldi befektetők esetleges ellenséges támadásait így hárítsa el. Emellett a francia gazdaság számára stratégiai érdekű középes vállalatcsoportokban még ennél is nagyobb részesedéshez jut. Sarkozy példaként említette a járműipart. Másrészről viszont az állam a stratégiai szektorokban (védelem, űrkutatás, egészségügy, biotechnológia) ígéretes és növekedésre számot tartó kis-és középvállalatok ipari projektjeit anyagilag fogja támogatni.

A lap által megkérdezett közgazdászok szkeptikusak a tervvel kapcsolatban: - A bejelentett összeg semmiség a francia gazdaság méretéhez képest - hívta fel a figyelmet Nicolas Véron. Szerinte Franciaország még mindig nem alkalmazkodott ahhoz, hogy a vállalatok mára nemzetközivé váltak, és a gazdasági patriotizmus azon az elavult felfogáson alapul, hogy a vállalatok érdekei még mindig egybeesnek a nemzet érdekével, pedig ez már nem így van - hangoztatta a közgazdász.