Kitartott a forint erősödése

Vágólapra másolva!
A forint meglovagolta az általános pozitív hangulatot és a kereskedé végére erősödni tudott - hasonlóan a régiós devizákhoz. A másodlagos állampapírpiacon is érződött a megnövekedett érdeklődés a papírok iránt, 20-50 bázisponttal csökkentek a hozamok.
Vágólapra másolva!

A forint erősödött a pénteki kereskedésben a budapesti bankközi devizapiacon, és 267 körül stabilizálódott az árfolyamDélután negyed ötkor az euró árfolyama 267,40/60 forint volt - ez erősebb a délelőtti 269,50/65 és a csütörtöki 270,45/65 forintnál egyaránt, sőt a nap során 266 forint alatti kötés is született. A kereskedésre a minimális érdeklődés volt jellemző: az alacsony likviditás is oka volt, hogy az árfolyamszint gyorsan változott, kis üzletek is jelentős árváltozást idéztek elő.

A nyitás után nem sokkal még más volt a helyzet, az euróért háromnegyed tízkor 270 forintnál valamivel kevesebbet fizettek a bankközi devizapiacon, és akkor még úgy tűnt, nem is nagyon lesz változás. A délelőtti várakozások szerint az euró várhatóan 268-272 forintos sávban fog mozogni, s nem várható semmi olyan adat, ami felborítaná a piacot. Sőt, ha mégis, akkor semmiképp nem az erősödés irányában fog kilépni a honi deviza a sávból. Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője szerint egy nagyobb eladói nyomás akár 275 forintos euróárfolyamot is kikényszeríthet.

Délután a folyamatok éppen ellenkező irányt vettek, a forint nekilódult és az euró árfolyama kitört 268-272 forint közötti sávból, nem sokkal délután 1 óra előtt 266-267 forintnál járt a kurzus. A forint régiós társai is drágultak, így a török líra, a lengyel zloty is erősödött. A nemzetközi piacokon a dollár gyengült az euróval szemben, ez pedig optimizmust hozott a feltörekvő piacokra - mondta az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING devizakereskedője. A forint erősödésében szerepet játszhat, hogy a piaci szereplők realizálják a nyereségüket, vagyis a korábbi gyengébb szinteken vásárolt forintot most drágábban értékesítik.

A zloty is két százalékot erősödött, de délutánra visszagyengült a kiinduló szintjére. Valamivel tehát a héten tapasztalt 270-es kurzus alatt várja a forint a hétfői MNB kamatdöntést, amitől a széles körben osztott véleménnyel megegyezően mi is tartást várunk - kommentált Sörös Csaba, a Takarékbank szakértője.

A forint a dollárral szemben is erősödött, hiszen a nap során az euró/dollár árfolyam is ezt az irányzatot erősítette - 1,25-ről 1,2580-ra módosult; délután az amerikai deviza árfolyama 212,70/80 forint lett a délelőtti 215,25/40 forint és a csütörtöki 215,90/216,10 forint után.