Kétszámjegyűvé váltak a betéti kamatok

Vágólapra másolva!
Gyorsan reagáltak a pénzintézetek a jegybanki alapkamat 3 százalékos emelésére, és sorra indították az immár kétszámjegyű kamatokat ígérő betétakcióikat. Az akciós betétek futamideje és az év végi betétállomány jelentősége miatt újabb makrogazdasági problémák megjelenése nélkül nem várható további kamatemelkedés. Az [origo] novemberben is összegyűjtötte a fontosabb betétakciókat és feltételekhez nem kötődő betétekre járó kamatokat.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hetekben még gyorsabban és hevesebben reagáltak a pénzintézetek a jegybanki kamatemelésre, mint korábban szoktak. Tavasszal két lépésben 0,75 százalékkal nőtt az irányadó kamat és akkor a bankok 0,3-1,1 százalékkal emelték legmagasabb kamataikat és a viszonylag hosszabb - féléves, éves - betétek kamatait növelték inkább. Ősszel viszont hirtelen 3 százalékkal emelkedett a jegybanki alapkamat, és a bankok 1,5-5 százalékkal növelték legmagasabb kamataikat és a viszonylag rövidebb - 3, 4 és 6 hónapos - betétek kamatait emelték inkább.

Az [origo] tavaly, január, március, november, valamint idén február, április, július és szeptember után most novemberben is összegyűjtötte, hogy mekkora kamatot kap egy magánszemély egymillió forint legfeljebb egy évre történő lekötése esetén. Az összeállításba azokat a szeptember 2-án érvényes, fix kamatozású konstrukciókat vettük be, amelyekhez más szolgáltatást nem kell igénybe venni. Azok a konstrukciók viszont szerepelnek benne, amelyeknél friss pénz elhelyezését várják el.

Hat százalék közeli reálhozam

Az [origo] által összegyűjtött adatok szerint futamidőtől függően legfeljebb 11,25-14,00 százalék kamatot fizetnek más szolgáltatások igénybe vételéhez nem kötődő, egy évnél nem hosszabb futamidőre szóló lakossági betétjeikre a bankok. Ez még a kamatadó levonása után is 9,00-11,20 százalék közötti nettó hozamot jelent. Ha pedig még az 5 százalék körüli szintre várt inflációt is figyelembe vesszük, akkor is a az átlagosnál nagyobb 4-6 százalék körüli reálhozam érhető el a legmagasabb kamatot kínáló bankbetétekkel.

A kamatszint változása rövidebb és hosszabb távon is komolyabb mértékű. Két és fél hónap alatt 1,5-5,0 százalékkal, egy év alatt pedig 2,5-6,4 százalékkal nőttek a legmagasabb hozamú betétek kamatai. Szeptember eleje óta a 3 hónapos, tavaly november vége óta pedig a 6 hónapos futamidejű betétek kamatai nőttek a legjobban 5, illetve 6,4 százalékkal. Mindkét időszak alatt a 2 hónapos futamidőre fizetett kamat emelkedett e legkisebb mértékben 1,5, illetve 2,5 százalékkal.

A bankbetétek kamatainak ilyen gyors emelkedése - állampapírok hozamának hasonló növekedésével együtt - többek között azt eredményezte, hogy a befektetőknek érdemes volt átcsoportosítani pénzüket az ingatlanalapokból ezekbe a magasabb hozamú befektetésekbe. Októberben összesen nettó 112 milliárdos tőkét vontak ki az ingatlanalapokból, 20 százalék feletti vagyoncsökkenést előidézve ezzel, ami az ingatlanalapok befektetési jegyeinek 10 munkanapra történő felfüggesztéséhez vezetett, és amelynek az lehet a következménye, hogy zártvégűvé alakítják át az ingatlanalapokat, vagy más korlátozásokat vezetnek be.

Nem nőnek a kamatok az égig

A 3 és 6 hónapos lejáratú betétek kamatainak jelentős megugrása közben nem látható példa az éven túli futamidejű betétek kamatainak érdemi növelésére és ilyen hosszú távú, kedvező hozamú, fixkamatozású betéti ajánlatokkal kevés bank jelent meg a piacon. Ezt csak részben magyarázhatja az ilyen lehetőségek iránti szerényebb befektetői igény, és felveti a gyanút, hogy a bankok akár pillanatnyi likviditási problémáik kezelésre fordítják a 6 százalék reálhozamot közelítő, és a bankközi piac kamatainál is mintegy 2 százalékkal magasabb kamatozású lakossági forrásokat.

Valószínűleg az is szempont a bankok betétkínálatának kialakításakor, hogy közeledik Szilveszter napja. Jól mutat ugyanis a pénzintézetek idei évről készülő jelentéseiben, hogy az év végén mekkora összegű betétállományuk van. Mindezt figyelembe véve jó esélye van annak, hogy a jövő év elején már valamivel mérsékeltebb betéti kamatot fizetnek a bankok akkor is, ha a jegybank továbbra is fenntartja az alapkamat jelenlegi szintéjét.

Ködösítés után tisztulás

A legmagasabb kamatok továbbra is a lakossági betétakciókkal érhetőek el. Ezek a kamatadó bevezetésekor terjedtek el, azóta viszont formájukban és céljaikban is alaposan átalakultak. A kamatadó bevezetése előtt hosszabb, utána rövidebb futamidőre kínáltak akciós kamatokat bankok.

A pénzintézetek eleinte olyan akciókat szerveztek, amelyekben azoknak kínáltak emelt kamatokat, akik új megtakarításokat kötöttek le. Később a betétakciókat új ügyfelek megszerzése és más szolgáltatások eladásának ösztönzése érdekében alakították ki. Ezeknél folyószámla nyitásához, sőt újabban annak aktív használatához kötik az akciós betéti kamatok elérését a pénzintézetek.

A legmagasabb lakossági betéti kamatok alakulása 1 milló forintra

Időpont

Futamidő

1 hó

2 hó

3 hó

6 hó

12 hó

(%)

(%)

(%)

(%)

(%)

2007.01.09

10,00

10,00

10,00

7,60

8,00

2007.03.21

7,40

9,50

9,00

7,90

8,00

2007.11.22

6,95

10,00

9,00

7,10

7,00

2008.02.13

6,95

10,00

8,75

7,50

7,75

2008.04.25

7,20

9,00

8,75

8,50

8,38

2008.07.01

7,50

10,10

9,00

9,20

9,00

2008.09.02

8,00

11,00

9,00

9,20

9,00

2008.11.20

11,25

12,50

14,00

13,50

11,95

Forrás: pénzintézetek

Majd a bankok egyre összetettebbé és bonyolultabbá alakították a betétakciókat, összekapcsolták a friss pénz elhelyezéséhez, az aktív számlahasználathoz és más befektetésekhez kötődő ajánlataikat, és az akciós kamatok az elhelyezett összeg nagyságától is függővé váltak.

Mindennek az lehet a következménye, hogy a bankok kínálata összehasonlíthatatlanná válik az ügyfelek számára. Ezt követően az egyszerűbb betétakciók jöttek divatba. Egyre többször fordult elő, hogy a pénzintézetek betétjük egyszerűségét és átláthatóságát hangsúlyozzák annak meghirdetéskor.

Kamatvadászok utaztatják körbe pénzüket

Az utóbbi hónapokban indított betétakciók szinte kizárólag a bankon kívülről érkező friss források elhelyezését díjazzák. Ennek oka lehet pénzpiaci és anyabanki forrásoknak a nemzetközi pénzügyi válság miatti mérséklődése. A következménye pedig az, hogy a takarékoskodóknak még az eddigieknél is érdemesebb körbeutaztatni a pénzüket az akciókat kínáló bankok között. A friss lekötésekért és régi betétek kamatai közötti különbség ugyanis már egymillió forintos betét esetében is bőven fedezi az átutalás, vagy a készpénzfelvétel költségeit.

A legmagasabb lakossági betéti kamatok 1 milló forintra

(2008. november 20-án)

Futamidő

Kamat (%)

Betét

1 hó

11,25

Budapest Bank Indexált prémium

2 hó

12,50

Banco Popolare Viva Italia

3 hó

14,00

HBW Express Kamat-roll

6 hó

13,50

FHB Bank Presztizs

12 hó

11,95

MKB Bank Akciós

Forrás: pénzintézetek

Erre a folyamatra a pénzintézetek is felfigyeltek. A Citibank például arról számolt be az [origo]-nak, hogy bár észrevették, hogy létezik egy olyan ügyfélkör, amelyik a bankok friss összegekre meghirdetett betétajánlatai között mozgatva maximalizálja megtakarításai hozamát, a pénzintézet olyan ügyfeleket igyekszik megcélozni, akik hosszú távra terveznek és lojálisak a bankhoz.

A KDB Banknál viszont az utóbbi hetek fiókhálózati adatgyűjtése és visszajelzései alapján azt tapasztalták, hogy a forró pénzeket vándoroltató ügyfélkör egy része már nem viszi tovább betétjeit más bankba, hanem ingatlanvásárlásba fekteti pénzét.

Szokatlan futamidők

Több, a korábbi gyakorlattól eltérő futamidőt is kialakítottak a pénzintézetek év végi betétakcióik során. A Budapest Bank egyik kiemelt ajánlata a 4 hónapos futamidejű Prémium betét évi 13 százalékos kamattal.

A Raiffeisen Szimpla Lekötött Betét évi 13,5 százalékot fizet a 4 hónapig lekötött összegekre. A pénzintézet Nyugalom lekötött betétje pedig 11,5 százalékos kamatot ad a 9 hónapos lekötésekre.

Az OTP Bank Bizalom elnevezésű akciójában 4 hónapra évi 12 százalék, 9 hónapos lekötés esetén pedig évi 13 százalék a kamat. A megtakarításukat növelő ügyfeleik pedig meglévő megtakarításaikat évi 11 százalékos kamat mellett köthetik le a 4 hónapos akciós betétben.

A legextrémebb futamidőket a KDB bank ötölte ki. A koreai érdekeltségű pénzintézet Top betétje 50 és 100 hétre fizet akciós kamatot. A betét alapkamata a minden hónap első napján jegyzett egyhavi pénzpiaci kamat. Ez a forint esetében a Bubor. A kamatprémium 50 hetes lekötés esetén 0,5 százalék, 100 hetes megtakarításnál 1 százalék. Így az aktuális első havi kamat az 50 hetes lekötésnél 12,26 százalék, a 100 hetesnél 12,76 százalék.