500 pontot zuhant a Dow szerdán

Vágólapra másolva!
A New York-i tőzsdén magyar idő szerint szerda este fél nyolc után a Dow Jones ipari átlag indexe 500 pontos esésben volt.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones így 8800 pont környékére zuhant vissza, ismét átlépve a 9000 pontos határt, mintegy 5 százalékot esve. A Nasdaq 100 pontos nagyságrendű esést könyvelhetett el a napközbeni kereskedésben, 1700 pont környékén ingadozva.

A szélesebb merítésű, 500 részvényt tömörítő S&P index 63 pontot esett, és 934 ponton állt háromnegyed nyolckor, magyar idő szerint. Ez több mint hatszázalékos esésnek számít.

A Wall Street elsősorban Ben Bernanke Fed-elnök pesszimista nyilatkozata után indult esésnek, jóllehet már a nyitás után sem álltak túlzottan jól a tőzsdeindexek. Bernanke ugyanis arról beszélt, hogy a pénzügyi válság immár az amerikai növekedést veszélyezteti, így a spekulánsok kamatcsökkentésre számítanak.

A pénzügyi piacok zavarai, valamint a pénzintézetekre nehezedő nyomás "jelentős fenyegetést jelentenek a gazdasági növekedésre", mivel akadályozzák a hitelek áramlását a háztartások, a vállalatok, továbbá az államok és önkormányzatok felé - foglalt állást Bernanke a New York-i Közgazdasági Klubban.

A Fed-elnök - beszédének előzetesen közzétett szövege szerint - biztosított arról, hogy a központi bank továbbra is erőteljesen fog küzdeni a válság leküzdése érdekében, minden lehetséges eszközt felhasznál a piac működésének és likviditásának javítására. Megjegyezte ugyanakkor, hogy időbe fog telni, amíg helyreáll a "normális hiteláramlás".

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a pénzügyi rendszer stabilizációja a legfontosabb első lépés, annak elérése után sem lehet azonnali gazdasági gyógyulásra számítani. Utalt rá, hogy a romló gazdasági folyamatok már azelőtt elkezdődtek, hogy a jelenlegi válság begyűrűzött. Mint mondta, még mindig az ingatlanpiac a reálgazdaság, valamint a hitelpiac gyengeségének fő forrása; visszaesett a fogyasztói költekezés és a vállalati beruházások szintje, csökkent a foglalkoztatottság.

A jegybank korábbi inflációs aggodalmai azonban csökkentek - jelentette ki, utalva arra, hogy az importárak és a fogyasztási cikkek árai mérséklődtek, és az árstabilitásnak megfelelő inflációs ütem várható.

Bernanke azt mondta: a pénzügyminisztérium a kongresszus által jóváhagyott 700 milliárd dolláros mentőcsomag egy részét arra fogja fordítani, hogy felvásárolja a bankok és más pénzintézetek mérlegében szereplő rossz termékeket, "a legtöbb esetben piaci mechanizmusokat alkalmazva".

A Fed-elnök végül kifejezte meggyőződését, hogy a várható nehézségek ellenére az amerikai gazdaság "nagy belső életerejével" és a legutóbbi intézkedések segítségével megújult energiával fog kikerülni a jelenlegi időszakból.